
Christian S. Meyhoff tiltræder som professor i anæstesiologi.
- For mig er professoratet en stor ære og en foreløbig kulmination på et stort arbejde. Det styrker den udvikling, som vores afdeling er så godt i gang med, og som jeg gerne vil forstærke endnu mere, også internationalt.
Det siger Christian S. Meyhoff, der er overlæge i Anæstesiafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og netop udnævnt til professor i anæstesiologi.
Han er en erfaren forsker og en af Danmarks førende inden for iltbehandling ved bedøvelse. Det resulterede bl.a. i år i helt nye nationale retningslinjer på området.
For meget ilt kan være skadeligt
Skru ned for ilten, lyder det korte budskab fra professoren. Forskning viser nemlig, at for høje koncentrationer af ilt under operationen kan øge risikoen for hjerte- og lungekomplikationer. Og kort sagt være mere skadeligt end gavnligt. Professoratet skal netop bruges til mere forskning på området og forbygge hjerte- og lungekomplikationer i fremtiden.
Tidligt i sin karriere kom Christian i kontakt med en canadisk forskergruppe, der globalt er i førertrøjen med at gennemføre perioperative forsøg. Gruppen arbejder på at nedbringe hjertekomplikationer efter bedøvelse.
- Når vi laver forsøg nu, så opdager vi, at en del patienter får tegn på blodprop i hjertet efter operationer. Det har stor klinisk betydning, selvom patienten oftest ikke har symptomer. Men efter vi havde offentliggjort vores resultater i The Lancet, er der nu langt større fokus på, at man kan behandle med blodfortyndende medicin, siger Christian.
Intelligent, trådløst system slår alarm
Sammen med forskere fra Rigshospitalet og DTU Sundhedsteknologi har han bygget WARD - et intelligent trådløst alarmsystem, der kan overvåge patienters vitalparametre og slå alarm, når der sker kritisk sygdomsudvikling.
- Det kan gøre tiden efter en større operation meget mere sikker, når tegn på afvigelser i hjerte- og lungefunktion opdages med det samme. På den måde kan vi korrigere og behandle langt tidligere end i dag, siger Christian.
Selv om man bliver professor, betyder det ikke, at der bliver skåret ned på det kliniske arbejde. Det er præcist det samme som hidtil.
- Rent praktisk er min ansættelse det samme – god kombination af forskning og klinik, og jeg har to nattevagter om måneden. Og det er jeg faktisk rigtig glad for, fordi forskningen skal tage udgangspunkt i de kliniske udfordringer, siger Christian.
Blå bog:
- Christian S. Meyhoff er 44 år, bor i Humlebæk, har to sønner på 10 og 12 år og er ivrig løber.
- Professor i anæstesiologi med fokus på forebyggelse af hjerte- og lungekomplikationer efter operationer pr. 1. dec. 2022 ved Københavns Universitet.
- Klinisk forskningslektor ved Københavns Universitet 1. aug. 2018 – 31. nov. 2022.
- Forskningsansvarlig overlæge på Anæstesiafdelingen, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, hvor han har arbejdet siden 2015.
- Ph.d. om bedøvelse af overvægtige patienter, Københavns Universitet, 2009.
- I alt 133 videnskabelige publikationer og ekstern finansiering for over 20 mio. kr. som hovedansøger.
- Grundlægger af WARD-projektet (Wireless Assessment of Respiratory and circulatory Distress) sammen med prof. Eske K. Aasvang, Rigshospitalet og assoc. prof. Helge B.D. Sørensen, DTU Sundhedsteknologi.
- Modtog sammen med WARD-teamet og NoA Ignite to guldmedaljer ved Danish Digital Awards 2022. Priserne blev givet i kategorierne ‘Innovation’ og ‘Data Science’.
- National leder i Danmark for perioperative forsøg iværksat af Population Health Research Institute (PHRI), Canada.
- Redaktør ved Acta Anaesthesiologica Scandinavica.