
Professor, overlæge Merete Osler Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
- Det er en meget stor ære, at Merete Osler nu modtager Marie og August Krogh Prisen. Prisen gives for fremragende sundhedsvidenskabelig forskning, og vi er meget stolte af, at Merete Oslers forskning udgår fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, siger lægefaglige vicedirektør Kirsten Wisborg.
Merete Osler er professor og overlæge i Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse og Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.
Særligt fokus på ulighed i sundhed
Hun har pioneret den danske epidemiologiske forskning på et højt internationalt niveau med et særligt fokus på ulighed i sundhed og en forståelse af de bagvedliggende årsager til denne ulighed.
- Jeg er meget beæret over at modtage prisen og også glad for, at prisen går til en forsker inden for epidemiologien, som jeg har arbejdet med det meste af min karriere, siger Merete Osler.
Merete Oslers karriere har budt på mange bidrag til videnskaben, hvilket hendes flere end 350 internationale videnskabelige artikler også vidner om. Blandt højdepunkterne er etableringen af forskellige databaser til undersøgelser af sammenhænge mellem helbred og opvækst.
Blandt andet viste hendes tidlige forskning med data fra store befolkningsundersøgelser i Glostrup, at socialt dårligt stillede danskere har højest risiko for at dø, men at livsstil, socialt netværk og geografi ikke kan forklare hele sammenhængen.
- Disser studier viste blandt andet, at der sker noget tidligt i barndommen, som sætter sig spor i helbredet resten af livet. Den form for viden er vigtigt at få frem, hvis vi har en ambition om, at der skal være lighed i sundhed for danskerne, forklarer Merete Osler.
Prisen bliver overrakt den 29. april ved årsmødet for Lægevidenskabelige Selskaber.
Marie & August Krogh Prisen tildeles hvert år en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen, der uddeles af @Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber, udgør 1,5 mio. kr., hvoraf de 1.250.000 kr. er øremærket til forskning, mens 250.000 kr. går til forskeren personligt.