​​

Ny professor: Der mangler viden, om hvorvidt lægemidler til børn virker

Vi mangler viden om lægemidler og amning, og der skal forebygges mere i børneforgiftninger, siger ny professor i farmakologi Jon Trærup Andersen. Professoratet er det første af sin art i Danmark.
Vent...

​​​ 

Jon Trærup Andersen er ledende overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Og så er han en af Danmarks førende forskere inden for medicin til risikogrupper som gravide og børn. Men der er brug for mere viden på området. Især inden for lægemidler og amning.

- Vi ved at ca. 60 procent af de kvinder der ammer tager lægemidler. Det kan være pga. astma eller en hudlidelse, men vi mangler viden på området. De fleste kvinder der får børn ammer, og alligevel er der meget få forskere i verden, der interesserer sig for det, siger Jon.

Her er der et stort potentiale. Et andet vigtigt område, som har Jons opmærksomhed er børneforgiftninger. Forgiftninger hos danske børn har ikke tidligere været undersøgt systematisk. Her vil han gerne bruge forskningen til at sætte gang i forbyggende tiltag i samarbejde med Giftlinjen på hospitalet.

Det ligger den nye professor meget på sinde at styrke forskningen inden for børnefarmakologi. Han erkender samtidig, at det har været et mantra inden for børnefarmakologi, at man ikke testede medicin på børn. Der er ikke forsket nok i området, og der mangler viden, om hvorvidt lægemidler til børn virker.

- Et af de hyppigst brugte lægemidler til børn er et kvalmemiddel, og det er afprøvet på 30 børn for 30 år siden. Så vi ved faktisk ikke, om det virker, siger Jon og pointerer, at alle relevante og godkendte lægemidler, bør have en plan for at blive testet på børn.

Professoratet falder godt i tråd med, at Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i fremtiden får kvinde-barn afdelinger i det nye hospital. Og det glæder Jon. Han har nemlig en central rolle i den nyetablerede børnelægemiddelkomité, hvor han er med til at anbefale det bedste medicin til børn.

- Vi har en ret velfungerende børnelægemiddelkomité, hvor vi sammen med børnelæger, børne-unge psykiatere og Apoteket anbefaler de sikreste lægemidler med færrest mulige bivirkninger, siger Jon.

Jon og kollegerne i Klinisk Farmakologisk Afdeling rådgiver fagkolleger i hele landet, og forskningen sker i tæt samarbejde med kolleger på de pædiatriske og obstetriske afdelinger i Regionen samt internationale samarbejdspartnere. Desuden er han også involveret i uddannelse af børnesygeplejersker og børnelæger inden for lægemidler.


​FAKTA

  • Jon Trærup Andersen bor i København Nordvest, har to børn og en kone der er psykiater. 
  • Ledende overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling, ph.d. og tidligere lektor ved Københavns Universitet. 
  • ​Klinisk professor i farmakologi med særligt fokus på medicin til gravide, ammende og børn ved Københavns Universitet pr. 1. juni 2022.

(Clinical Professor of Clinical Pharmacology with Special Focus on Rational Drug Use During Pregnancy, Lactation and Childhood.) 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor