Kan tarmlidelse hjælpe lægerne med at bremse Parkinsons sygdom?

​Patienter med inflammatorisk tarmsygdom (IBD) har 22% højere risiko for Parkinsons sygdom end individer uden IBD, viser et nyt studie fra danske forskere.

Vent...
Læger vil måske i fremtiden kunne bremse den neurologiske sygdom Parkinsons sygdom ved at undersøge tegn på sygdommen hos patienter med IBD. Det fremgår af et studie, som netop er offentliggjort i det internationale videnskabelige tidsskrift Gut.

Eksperter har i nogen tid haft en mistanke om, at der eksisterer en såkaldt "tarm-hjerneakse", hvor tarmmiljøet påvirker funktionen af centralnervesystemet, og at en ubalance i tarmen kan gå forud for og forårsage Parkinsons sygdom.

Derfor gik et team af danske forskere fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, København, ledet af seniorforsker Tomasz Brudek, Forskningslaboratoriet for Stereologi og Neurovidenskab, i samarbejde med klinisk epidemiolog Marie Villumsen og professor Tine Jess, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, i gang med at undersøge, om IBD var forbundet med risiko for at få Parkinsons sygdom og den neurologiske sygdom multipel system atrofi (MSA).

Studie med over 70.000 personer
De gennemførte et studie på mere end 70.000 individer diagnosticeret med IBD de seneste 37 år og sammenlignede dem med den generelle befolkning. Resultaterne viser, at patienter med IBD har en 22% højere risiko for Parkinsons sygdom end individer uden IBD.  Dette gælder især for patienter med blødende tyktarmsbetændelse. Man må dog understrege, at selvom risikoen for Parkinsons sygdom er forøget ved IBD, så er det kun 0.4% af befolkningen, der rammes.

Den samlede forekomst af MSA var lav i undersøgelsen, men analysen indikerede en tendens til højere risiko (41%) for at udvikle multipel system atrofi hos patienter med IBD sammenlignet med individer uden IBD. MSA er en relativ sjældent forekommende sygdom og kan ligne Parkinson i tidligere fase og er derfor omfattet som en atypisk parkinsontilstand. 

- Vi har et stort behov for at forstå de tidlige faser af Parkinsons sygdom for at kunne ændre eller bremse udviklingen af sygdommen. Undersøgelsen indikerer, at klinikere bør være opmærksomme på symptomer på parkinsonisme hos patienter med IBD, og studiet viser behovet for yderligere undersøgelse af, hvilken rolle tarmbetændelse og tarm-hjerne aksen spiller i udviklingen af parkinsonisme, siger Tomasz Brudek. 

FAKTA
  • IBD, Crohn’s sygdom og colitis ulcerosa er sygdomme, hvor der ses en kronisk betændelse i tarmen, der typisk indtræder i løbet af ungdommen. 
  • Det er allerede blevet foreslået i tidligere undersøgelser, at inflammation spiller en rolle i udviklingen af Parkinsons sygdom og den lignende sygdom multipel system atrofi.
  • Betændelse i tarmen - hovedsymptomet på inflammatorisk tarmsygdom - kan forekomme hos patienter med Parkinsons sygdom og kan afspejle de tidligste tegn på sygdommens udvikling.
Den videnskabelige artikel kan læses her:


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor