Kan fysisk træning gøre hjernen skarp til en lang og sund alderdom ?

Det vil Carl-Johan Boraxbekk, der er ny professor på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, gerne blive klogere på. Han har selv en baggrund som topidrætsmand. Nu undersøger han, hvad træning kan gøre for ældre menneskers hjerner.
Vent...

​​

- Når du danser, skal huske at flytte benene, du er social, og du er fysisk aktiv, det kan være rigtig god træning for din hukommelse, siger Carl-Johan Boraxbekk, der er ny klinisk professor i neurologi med særligt fokus på fysisk aktivitet.

Træning af hjernen optager ham meget. For med tiden skrumper vores hjerne. Det kan vi måske ikke helt stoppe, forklarer Carl-Johan, men han vil rigtig gerne finde en vej, så vi ikke får problemer med at huske, når vi bliver ældre. 

- Hvad sker der i hjernen, når vi er fysisk aktive? Når vi forstår det helt til bunds, kommer vi tættere på et svar til, hvordan, eller hvis, hjernen kan holdes skarp til en lang alderdom. Og formentlig forsinke udbrud af for eksempel demens, siger han.

Et af hans seneste studier viser, at fysisk aktivitet påvirker hjernen på en god måde. Men han ser også, at der er stor individuel variation.

- Fysisk træning er godt for nogens hjerner, men ikke nødvendigvis for alle. Der er ikke et one-size-fits all. Hvis det ikke er fysik træning der skal til, hvad er det så? Det er det, jeg prøver at blive klogere på, siger Carl-Johan.

Han har selv trænet meget fysisk. Samtidig med studierne på universitetet, løb han hækkeløb på eliteniveau og var tilknyttet det svenske landshold.

- Jeg elsker at løbe, men nu bliver det ikke til så meget, som jeg gerne vil. Når jeg løber i dag, sker det, at jeg får lyst til at springe over et eller andet på min vej, absolut ikke hvor gærdet er lavest, og det går så ikke så godt, siger han med et smil.

At professoratet blev i Danmark, er der en god forklaring på. Danmark har en lang og bemærkelsesværdig historie inden for forskning i fysisk aktivitet og er med Carl-Johans ord ”vildt gode” til forskning i hjernen. 

Professoratet deles mellem Institut for Idrætsmedicin og Neurologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital samt Danish Research Center for Magnetic Resonance på Hvidovre Hospital. 

BLÅ BOG

  • Carl-Johan Boraxbekk er 41 år, kommer fra Sverige, er gift, og bor sammen med sin mand i København. 
  • Ph.d i fysiologi (2008), uddannet i medicin og psykologi ved Umeå Universitet i Sverige. 
  • Den 1. marts 2022 professor i neurologi med fokus på fysisk aktivitet ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet. Professoratet er tilknyttet Institut for Idrætsmedicin og Neurologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital samt MR-forskningscentret, Danish Research Center for Magnetic Resonance (DRCMR) på Hvidovre Hospital.
  • 2017 – 2022: Professor i Kognitiv neurovidenskab og aldring ved Umeå Universitet - fra 2018 tilknyttet som professor på MR- forskningscenteret (DRCMR) på Hvidovre Hospital.
  • 2012 – 2016: Associate professor i Center for Demographic and Aging Research på Umeå Universitet.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor