Ny professor: Infektioner er en af de værste komplikationer

Søren Overgaard vil som ny professor i Ortopædkirurgisk Afdeling sætte gang i mere forskning. Som det første vil han blive klogere på at forebygge og bekæmpe infektioner.
Vent...


Søren Overgaard tiltræder som overlæge og professor på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital samt Københavns Universitet. 

Han er uddannet i København og har taget sin speciallægeuddannelse og doktorgrad i Århus. De sidste 17 år har han været professor på Odense Universitetshospital (OUH) og er en af de mest toneangivende danske ortopædkirurger indenfor hofte- og knæartrose, med flere internationale priser bag sig. Han skal nu være med til at styrke det forsknings- og udviklingsrelaterede samarbejde på tværs af hospitalet og i regionen, indenfor både artrose- og traume-områderne.

Nyt studie på tegnebrættet

Den nye professor har allerede et stort landsdækkende studie på tegnebrættet, som handler om at forebygge infektioner. 
- Infektioner er en af de værste komplikationer, vi har i ortopædkirurgien, som vi skal forebygge og undgå. I studiet vil vi undersøge hvilken antibiotisk behandling, der er den mest effektive, når vi opererer og giver patienter en ny kunstig hofte, siger Søren Overgaard som håber, at alle landets ortopædkirurgiske afdelinger vil være med i studiet. 
Studiet skal køre over to år og inkludere 10.000 patienter pr. år. Han har netop modtaget den første store bevilling på 2.1 mio. kr. fra Regionernes Medicin og Behandlingspuljer. 

Vi skal forske mere 

Han glæder sig til at få sat noget nyt forskning i gang og udvikle visioner sammen med kollegerne i Ortopædkirurgisk Afdeling. Potentialet er stort.

- Det er vigtigt, vi er attraktive, at afdelingen er populær, hvis vi skal rekruttere nye læger, forskere og sandelig også sygeplejersker. Vi skal have mere forskning i gang inden for sygeplejen, her er også et stort potentiale og masser af gode forskningsspørgsmål, der skal besvares. Jeg ser frem til det hele, siger Søren Overgaard.

Aktiv kirurg 

For Søren Overgaard er det at være læge både at forske og behandle patienter. Han er aktiv kirurg, med en særlig ekspertise inden for behandling af patienter med hoftedysplasi. Hoftedysplasi er en lidelse, hvor hofte-ledskålen er for lille. Med et kirurgisk indgreb, hvor man løsner og drejer ledskålen, kan disse patienter blive næsten smertefrie.

- Patienterne med hoftedysplasi har mange smerter, og deres aktivitetsniveau er nedsat, så man kan fx ikke kan deltage i sport. Disse patienter har jeg behandlet på OUH og vil gerne fortsætte denne højt specialiserede behandling her på hospitalet, siger Søren Overgaard.

Han var student på Bispebjerg Hospital i 80-erne, og husker stadig de fantastiske murstensgange i hospitalets tunneller, men han ser også, at der sker meget nyt på Bispebjerg, og et helt nyt Akuthus skyder frem. For tre år siden flyttede han til København fra Aarhus og efter snart 18 år som pendler, ser han frem til at skifte toget ud med cyklen. Motion og frisk luft bliver for ham en ekstra gave, der følger med det nye job.

FAKTA

  • Søren Overgaard er 60 år og bor i København 
  • Har tre børn, tvillingepiger på 31 år og en søn på 26 år 
  • Uddannet cand.med., dr. med., professor Syddansk Universitet
  • Professor og forskningsleder på OUH siden 2003. Tiltræder som professor den 1. januar 2021 i Ortopædkirurgisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital 
  • I ledelsen for Dansk Hoftealloplastik Register, Nordisk Register sammenslutning (NARA) samt leder af den videnskabelige komité for EFORT (European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology). Bestyrelsesmedlem LVS og tidligere formand for Dansk Ortopædisk Selskab.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor