Han skal redde liv, lemmer og førlighed hos patienter med diabetes

Ole Lander Svendsen tiltræder som klinisk professor i endokrinologi  med specielt fokus på diabetisk fodsygdom.
Vent...

Ole Lander Svendsen 13 december 2019_web.jpg

Ole Lander Svendsen er ny klinisk professor på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Foto: Claus Peuckert.

En eller to tæer, eller allerbedst ingen

Ole Lander Svendsens ambition er at løfte forskning i forebyggelse og behandling af diabetiske fodsygdom til verdensklasse. Og én af flere fikspunkter er at etablere en human model for fodsår, dvs. at lave kontrollerede sår på mennesker, som svarer til fodsår hos diabetes patienter. Det vil gøre det meget nemmere at undersøge nye behandlingsformer og medicin.

- Populært sagt er det overordnede mål for min forskning at redde liv, lemmer og førlighed hos patienter med diabetes.  For patienterne gør det jo indlysende en kæmpe forskel, om det meste af benet fjernes, eller man kan ”nøjes” med en eller to tæer, eller aller bedst ingen, siger Ole lander Svendsen.

Professoratet er tilknyttet Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet kombineret med en stilling som overlæge ved Endokrinologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Ole Lander Svendsen er 57 år, læge, dr med og speciallæge i medicinsk endokrinologi og intern medicin. Han er desuden klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.  Siden 2002 har han været overlæge ved Endokrinologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, hvor han har været ansvarlig for samarbejdet med Videncenter for Sårheling samme sted. Samarbejdet har ført til etableringen af Copenhagen Diabetes Foot Center (CODIF).

Engageret underviser

Ole Lander Svendsen er en engageret underviser, og han har i mange år været klinisk lektor ved Institut for Klinisk medicin, Københavns Universitet. De sidste par år har han desuden været formand for hospitalets fakultetsudvalg, der har som formål at sikre optimal undervisning og forhold for medicinstuderende.
Tidligere i karrieren har han været formand for Dansk Selskab for Adipositas Forskning (fedme), og det blev også til et par år som medicinsk direktør i et BioTech firma.

Den nye professor tiltræder den 1. februar 2020.

Om diabetiske fodsår

• Diabetes er en folkesygdom som rammer flere og flere. Op mod en halv million i Danmark alene.
  • Diabetes kan medføre dårligt blodomløb og nedsat følesans, pga. beskadigelse af nerver til fødderne. Som igen kan medføre fodsår, som ikke vil hele, som kan blive betændte, og der kan gå koldbrænd i foden, som så må amputeres for at redde patientens liv.
  • Ca. 22.000 danskere har diabetiske fodsår, og 4000 personer lever med en amputation som følge af det. Det er et stort problem at patienter med fodsår ofte kommer for sent til behandling.