Drop derhjemme har mange fordele

Fra februar kan patienter komme hjem, selvom de får intravenøs behandling. Det giver flere fordele og kan betyde ekstra livskvalitet, lyder det fra to overlæger.
Vent...


Julie Blomgreen er overlæge og speciallæge i geriatri: "Det giver god mening, at patienter er indlagt så kort tid som muligt".​

Endnu en milepæl er nået i det tværsektorielle samarbejde. Patienter kan nu få intravenøs behandling i kommunalt regi, efter behandlingen er startet på hospitalet. Den udskrivende afdeling har ansvaret for behandlingsforløbet i kommunen. 

Vi har spurgt to overlæger, hvad det kommer til at betyde.

I Ældremodtagelsen kommer der hver dag borgere til nærmere vurdering. Ifølge Julie Blomgreen, der er overlæge og speciallæge i geriatri, skyldes det ofte svimmelhed, forhøjet infektionstal eller andet. 

I dag bliver en del patienter indlagt, fordi de skal have væske eller antibiotika intravenøst. Hun ser de nye muligheder for hjemmebehandling som en fordel for de patienter, som allerhelst vil hjem. For det giver god mening, at patienter er indlagt så kort tid som muligt.

- Mange patienter vil hellere være hjemme, hvor der er trygt og godt. En indlæggelse medfører altid en risiko. Her er mere uro om natten og mindre plads at bevæge sig rundt på, end hvis man var hjemme, siger Julie Blomgreen. 

Hun krydser samtidig fingre for, at det store administrative apparat, der nu sættes i gang, kommer til at spille efter hensigten.

Merete Paludan er overlæge og speciallæge i klinisk onkologi. "Det kan gøre en kæmpe forskel for patienterne".​

Fem dage hjemme betyder rigtigt meget

Merete Paludan, der er  fagområdespecialist i palliativ medicin og overlæge i Palliativt Afsnit ser også flere fordele ved den nye aftale. 

- Det kan gøre en kæmpe forskel for patienterne. Vores patienter har ofte kort tid at leve i, nogle har kun få måneder, og så kan fem ekstra dage hjemme betyde rigtig meget, siger Merete Paludan.

Langt de fleste uhelbredeligt syge patienter ønsker at leve længst muligt i eget hjem. Mange af disse patienter oplever i deres sygdomsforløb, at de får brug for at blive indlagt til intravenøs behandling med væske eller antibiotika.

Med den nye aftale kan patienterne komme hurtigt hjem og fortsætte den intravenøse behandling hjemme.

- Hvis det giver bedre livskvalitet at være hjemme – så kan det være en virkelig god mulighed for en del af vores patienter, siger Merete og pointerer, at det afhænger af patientens samlede situation:

- Der kan være andre helbredsmæssige grunde til at patienten må blive på hospitalet. Og man må også tage hensyn til den sociale og familiære situation. Hvis der ikke er nærtstående, som bakker op, kan det være utrygt at blive sendt hjem. 


​FAKTA om IV-behandling i kommunalt regi

  • ​Aftalen omfatter IV-antibiotika behandling og IV-væske behandling (isotone væsker)
  • Før IV-behandling iværksættes i kommunalt regi skal alternative behandlingsmuligheder overvejes, fx mulighed for behandling med tabletter.  
Målgruppen er patienter i stabile forløb som: 
  • Er opstartet i IV-behandling
  • Er indstillede på at fortsætte eller færdiggøre deres IV-behandling i kommunalt regi. 
  • ​Er lægefagligt vurderet egnede til at modtage IV-behandling i kommunalt regi.Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor