Nyt studie skal give sikker og præcis smertebehandling af spædbørn

​​Overlæge Helle Holst fra Klinisk Farmakologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital, har modtaget 2,1 mio. kr. fra Regionernes Medicinpulje 2017 til at undersøge effekterne af paracetamolbehandling til spædbørn.

Smertebehandling hos spædbørn (neonatale) er en kompleks opgave. Både fordi medicinen ikke er tilstrækkeligt undersøgt, og fordi det er svært at kontrollere, om spædbørnene er tilstrækkeligt smertedækket. Dertil kommer, at en neonatal på 500 g og en på 1500 g er meget forskellige, hvad angår organmodning og dermed også lægemiddelomsætning.

Helle Holst, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital. (Foto: Claus Peuckert)

Undersøger, om leveren tager skade
I dag får ca. 10 % af børnene på neonatalafdelingerne intravenøst (direkte i en blodåre) paracetamol i over 4 dage. Ifølge Helle Holst mangler der viden om, hvorvidt det er sikkert i forhold til fx lever påvirkning, da der ikke findes data over 3 dage:

- Derfor er hovedformålet i vores lægemiddelforsøg at undersøge, om langtidsbehandling med intravenøs paracetamol til spædbørn giver ændret omsætning af paracetamol, lever påvirkning eller ophobning af paracetamol i kroppen.  Derudover, hvor god den smertestillende effekt er af intravenøs paracetamol til neonatale, da data er yderst sparsomme.  Samt, om alkoholholdige lægemidler giver målbar alkohol i blodet hos spædbørn, og om det ændrer den måde paracetamol omsættes, siger Helle Holst, der udfører studiet sammen med ph.d.-studerende Sissel Sundell Haslund-Krog.

Uafhængig medicinsk forskning
Dermed skal studiet, der hedder PARASHUTE trial, bidrage til øget viden om sikkerhed og effekt af smertebehandling med intravenøs paracetamol hos en udsat og ofte overset patientgruppe. Studiet er et af de uafhængige, ikke kommercielt støttede forskningsprojekter, som Regionernes Medicinpulje støtter i 2017. Formålet med puljen er at sikre en mere præcis anvendelse af medicin til gavn for patienter og samfundsøkonomien.

Studiet gennemføres på Neonatalklinikken på Rigshospitalet og på Nyfødt- og intensivafsnit, Aarhus Universitets Hospital.

Læs mere om børn og medicin i
webmagasinet VIDEN+