Du kan godt holde dit vægttab

​​Knæpatienter punkterer myten om, at du næsten altid buler ud igen efter en vellykket slankekur.

Ved hjælp af slankepulver og gode råd om ernæring har deltagere i et vægtstudie fastholdt et stort vægttab i hele tre år. 153 patienter med slidgigt i knæet (knæartrose) var udvalgt til studiet. De havde tabt over 10 kilo og stod så over for den hårde kamp med at holde vægttabet – en særlig stor udfordring, fordi de på grund af de dårlige knæ havde svært ved at bruge motion som våben mod vægten. Men det kan altså lade sig gøre.

Studiet, der er gennemført af en forskergruppe på Parker Instituttet på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, er dermed godt nyt for overvægtige:

- Vi ved, at vægttab har en stor gavnlig effekt på knæartrose. I vores nye studie sendte vi derfor de knæpatienter, der var blevet over 10 kilo lettere, til en diætist, hvor de blev vejledt om kost, og vi udleverede kosterstatningspulver til dem. I løbet af de næste tre år fik de kun en ganske lille stigning i vægten på i gennemsnit et kilo, siger professor Henning Bliddal, der leder Parker Instituttet.

Professor Henning Bliddal. Foto: Claus Peuckert.

Overvægtige med slidgigt bør have hjælp
Forskergruppen har i et tidligere studie vist, at vægttab kan være et godt alternativ til at få et nyt knæ ved en operation på grund af slidgigten.

- Perspektivet i vores studie er, at overvægtige med dårlige knæ bør blive støttet i at tabe sig, og at dette må prioriteres i første omgang frem for operation, siger Henning Bliddal.

FAKTA
Studiet er udarbejdet af en forskergruppe på Parker Instituttet på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, www.frederiksberghospital.dk/parker

Professor Henning Bliddal, Henning.Bliddal@regionh.dk