Drenge med overvægt har en øget risiko for at få tyktarmskræft som voksne

​Ny forskning præsenteret på dette års europæiske kongres om fedme tyder på, at overvægtige drenge kan have større risiko for tyktarmskræft, når de vokser op end deres slankere venner. Men også at drengene kan mindske risikoen ved at tabe sig.

Postdoc Britt Wang Jensen fra Afdeling for Klinisk Epidemiologi på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital forklarer:

Vi fandt i studiet, at drenge med overvægt har en øget risiko for at få tyktarmskræft som voksne sammenlignet med drenge med en normal vægt. Efterfølgende undersøgte vi, hvordan vægtændringer blandt drenge med overvægt påvirker risikoen for tyktarmskræft. 

Vi fandt, at drenge som forsat havde overvægt i den tidlige voksenalder havde en mere end to gange forøget risiko for tyktarmskræft som voksne sammenlignet med drenge, som havde en normal vægt og forblev normalvægtige. Derimod havde drenge med overvægt, som formåede at opnå en normal vægt inden den tidlige voksenalder ikke nogen øget risiko for tyktarmskræft.

Resultaterne viser, at det er muligt for børn med overvægt at mindske risikoen for tyktarmskræft ved at tabe sig i vægt, og understreger vigtigheden af forebyggelse og behandling af overvægt blandt børn.   

Resultaterne blev præsenteret i sidste uge på European Congress on Obesity 2017 i Porto.

Læs engelsk pressemeddelelse om forskningsprojektet:

Kontaktinfo:
Britt Wang Jensen, email britt.wang.jensen@regionh.dkRedaktør