Abstract i top 3 på stor international konference

​Abstract fra Bispebjerg Hospital om social ulighed i adgang til specialiseret palliativ indsats kom i top 3 og blev udtaget til oplæg i plenum på den netop afsluttede EAPC 2017-konference i Madrid.


Mathilde Adsersen i gang sin præsentation på konference i Madrid. Foto: Palliativ Medicinsk Afdeling.


Ved den 15th World Congress of the European Association for Palliative Care (EAPC-2017), i Madrid 18-20. maj præsenterede ph.d.-studerende Mathilde Adsersens sit abstract fra Forskningsenheden,Palliativ Medicinsk Afdeling for konferencens 2.800 deltagere. Abstractet var nemlig udvalgt blandt de tre bedste ud af mere end 1.130 abstracts, og præsentationen blev derfor holdt i plenum.

Mathilde Adsersen forklarer:

Studiet viser, at der er social ulighed i adgang til specialiseret palliativ indsats (dvs. adgangen til palliative teams på hospitalerne og hospicer) for patienter, der dør af kræft. Vi ser en stigning i andelen, der får specialiseret palliativ indsats med stigende uddannelsesniveau og stigende indkomstniveau. Der er således flere patienter, der får specialiseret palliativ indsats blandt dem, der har en akademisk uddannelse og blandt de 25 %, der tjener mest. Dette er særligt udtalt, hvis man både har en høj uddannelse og er blandt de personer, der tjener mest.

Hænger ikke sammen med Sundhedsloven
Kapaciteten (palliative teams på hospitalerne og hospicer) i Danmark er halvdelen af det, der anbefales i internationale sammenhænge, og med en begrænset kapacitet ser vi social ulighed i hvem, der får adgang til specialiseret palliativ indsats, selvom vi har en Sundhedslov, hvor det står, at alle med samme behov skal have let og lige adgang til sundhedsvæsenet.  


FAKTA

Den engelske titel på abstractet er ”Social inequality in admittance to specialised palliative care – A Nationwide Study from the Danish Palliative Care Database” og kan findes i abstractbogen for konferencen på side 16: http://www.eapc-2017.org/abstract-book.html

Registerstudie med 40.000 inkluderede 
Studiet er en del af  Mathilde Adsersens ph.d.-afhandling, hvor formålet er at undersøge adgang til specialiseret palliativ indsats i Danmark for patienter, der dør af kræft. Der er tale om et registerstudie (inkludere ca. 40.000 døde af kræft 2010-12), med data fra den nationale kliniske kvalitetsdatabase Dansk Palliativ Database samt andre nationale registre (Dødsårsagsregisteret, cancer registeret og registre fra Danmarks Statistik). Ud over de socioøkonomisk faktorer har vi undersøgt demografiske og geografiske faktorer. Afhandlingen skal afleveres d. 31/8-2017. 

Forskningsenheden, Palliativ Medicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital. 
  • I enheden arbejdes der indenfor kræft og specialiseret palliativ indsats. Fokusområderne er livskvalitetsforskning, spørgeskemaudvikling, pårørende, Dansk Palliativ Database (klinisk national kvalitetsdatabase) samt udarbejdelse af kliniske retningslinjer.  
  • Forskningsleder er professor, overlæge, dr.med. Mogens Grønvold. 
  • Forskningsenheden består derud over af 4 ph.d.-studerende, en post doc., 2 seniorforskere, en statistiker, en akademisk medarbejder samt studentermedhjælpere.Redaktør