1,8 mio. kr. til studie om hjertemedicin og kronisk tarmsygdom

​Professor Tine Jess fra Afdeling for Klinisk Epidemiologi, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, har modtaget 1.8 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til et toårigt projekt om hjertemedicins betydning for sygdomsforløbet ved kronisk tarmsygdom.

Antallet af individer, som rammes af kroniske sygdomme, herunder inflammatorisk tarmsygdom og hjertekarsygdom, er støt stigende. Man ser betændelse i kroppen ved begge tilstande, og man ved, at visse former for hjertemedicin virker dæmpende på betændelsestilstande

- Vi vil i vores projekt undersøge, om sådanne præparater også kan forbedre sygdomsforløbet hos patienter med inflammatorisk tarmsygdom. Vi vil ved hjælp af vores unikke danske sundhedsregistre undersøge, om kolesterolsænkende medicin, blodtrykssænkende medicin og et nyere medikament til behandling af type 2 diabetes forbedrer sygdomsforløbet blandt over 50.000 patienter med inflammatorisk tarmsygdom, siger Tine Jess om projektet, hvor 1. reservelæge og seniorforsker Kristine Allin er medvejleder.

Kristine-Allin-og-Tine-Jess---foto-Søren-Høgh-Hansen_708.jpg

Fra venstre: Kristine Allin og Tine Jess. Foto: Søren Høgh Hansen.

I og med at flere og flere patienter bliver diagnosticeret med mere end en kronisk sygdom, er det vigtigt at undersøge, om medicin givet til én sygdom påvirker forløbet af en anden sygdom. Projektet vil dels bidrage med vigtig viden om optimal behandling af patienter med inflammatorisk tarmsygdom og samtidig hjertekarsygdom, og dels afklare om hjertemedicin i fremtiden kan spille en rolle i behandlingen af inflammatorisk tarmsygdom.