1,3 millioner til studie af type 2 diabetes hos patienter med tarmsygdom

​​1. reservelæge Kristine Allin har modtaget en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 1,3 millioner kroner til at undersøge, hvorvidt behandling af inflammatorisk tarmsygdom har betydning for udvikling af type 2 diabetes.

Patienter med inflammatorisk tarmsygdom lider af tilbagevendende betændelse af deres tarm. De behandles medicinsk med et lægemiddel, der hæmmer signalstoffet TNF-α, og kirurgisk med fjernelse af den betændte del af tarmen. Begge behandlinger kan tænkes at påvirke sukkerstofskiftet og dermed risikoen for at udvikle type 2 diabetes.

TNF-α er et signalstof, der fremmer betændelse, og man ved også, at TNF-α nedsætter kroppens følsomhed overfor hormonet insulin, som igen regulerer sukkeromsætningen i kroppen. Fra fedmekirurgi ved man endvidere, at kirurgisk påvirkning af tyndtarmen på ukendt vis ændrer sukkerstofskiftet.

Kristine Allin (t.v.), der har fået midlerne, sammen med leder af Afdeling for Klinisk Epidemiologi professor, dr.med., overlæge Tine Jess. Foto: Søren Høgh Hansen.

Mere viden om tarmens betydning
Formålet er derfor at undersøge, om patienter med inflammatorisk tarmsygdom, der behandles med lægemidler, der hæmmer TNF-α, har nedsat risiko for type 2 diabetes. Dels om de patienter, der behandles med fjernelse af dele af tyndtarmen, har en ændret risiko for type 2 diabetes - afhængig af hvilken del af tyndtarmen, der fjernes. Studiet foregår på Afdeling for Klinisk Epidemiologi, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

- Vi forventer, at studiet vil øge vores forståelse af, hvorledes bestemte dele af tarmen spiller en rolle for udvikling af type 2 diabetes. Og vi håber at kunne afsløre, om den stigende anvendelse af behandling med TNF-α hæmmere er forbundet med nedsat risiko for type 2 diabetes, siger Kristine Allin.

FAKTA
  • Inflammatorisk tarmsygdom er en kronisk betændelsestilstand i tarmen. Symptomerne er mavesmerter, diarré, vægttab, feber og træthed.