Vi giver en hånd med ved OL i Rio

​Institut for Idrætsmedicin har en lægefaglig medarbejder med ved konkurrencerne, hvor han skal tage sig af de danske idrætsfolk inden for roning, kano, kajak og sejlads. Instituttet er desuden ekspertrådgiver for den Internationale Olympiske Komite.

Idrætsfolk fra hele verden er i Rio for at deltage i de olympiske lege. Fysikken og motivationen er toptrimmet, og deres formkurve er planlagt til at kulminere nu. Jagten på medaljerne er i gang.

En medarbejder fra Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg – Christoffer Brushøj, MD, ph.d. – er også udtaget til OL. Ikke som atlet, men som læge for en del af de danske idrætsfolk.

Christoffer Brushoej web 570.jpg

Christoffer Brushøj​ i gang med at lave ultralydsskanning af en skulder.

– Det er Danmarks Idræts Forbund, der har ansat mig som læge i de tre uger, OL varer. Jeg skal dække roning, kano, kajak og sejlads. De idrætsgrene er placeret et stykke fra OL-byen, og derfor har de deres egen læge tilknyttet, siger Christoffer Brushøj.

– Hvilke skader kan der opstå? Det er svært at sige på forhånd, men sandsynligvis infektioner og muskelskader.

Idrætsskader er ikke ukendte for Christoffer, som også fungerer som læge for det danske damelandshold i fodbold. Men det meste af tiden vil gå med at være på stand-by imellem de forhåbentlig få tilfælde, hvor der bliver brug for en læge til de danske OL-deltagere. I alt fire læger skal med de danske idrætsfolk til Rio.

Vigtig olympisk tillid
​Den olympiske flamme skinner i det hele taget på Institut for Idrætsmedicin. I november 2015 blev instituttet sammen med Ortopædkirurgisk Afdeling på Hvidovre Hospital udnævnt til IOC Research Centre Copenhagen. Der er ni centre på verdensplan, som skal rådgive den Internationale Olympiske Komité inden for hver deres speciale.

– Det er et kvalitetsstempel, og resultatet af en hård udskilning blandt ansøgerne. Det signalerer, at vores arbejde med klinisk forskning og behandling af idrætsskader er på højeste internationale niveau, siger Michael Kjær, der er professor ved Institut for Idrætsmedicin..

– Vi er et sundhedsfagligt råd for IOC. Repræsentanter fra de ni centre samles en gang om året i Lausanne, hvor vi præsenterer hvor langt vi er kommet i forebyggelse og behandling inden for vores specialer. Men det allervigtigste for IOC er, at de har et sted at gå hen, når de f.eks. bliver spurgt: hvad mener IOC om achillesseneskader? Så kan de ringe og bede os om at rådgive dem med vores nyeste viden. Ud over det får vi selv også et værdifuldt samarbejde på tværs af lande og forskningscentre.

Michael Kjær mener, at instituttets status som IOC Research Centre vil tiltrække endnu flere idrætsfolk på topplan til behandling på Bispebjerg Hospital.

De øvrige IOC Research Centre ligger i England, Holland, Norge, Australien, Canada, Qatar, Sydafrika og Sydkorea.