Rygning og svær eksem går hånd i hånd

Tobaksrygning påvirker også huden, og der er en stærk sammenhæng mellem svær håndeksem og rygning, lyder konklusionen i et nyt studie.

Håndeksem er den hyppigst anerkendte arbejdsskade i Danmark, og en undersøgelse blandt 773 personer med arbejdsrelateret håndeksem viser, at rygere har sværere og mere behandlingsresistente håndeksemer end ikke-rygere:

- Blandt de hårdt ramte er der er en klar overhyppighed af rygere. Sandsynligheden for, at rygere har svært eller meget svært eksem, var 2,5 gange højere end for ikke-rygere. Studiet bekræfter, hvad vi som hudlæger oplever i hverdagen i ambulatoriet: At patienter med svært håndeksem, som ikke vil gå væk, selvom vi bruger alle muligheder i behandlingen, ofte er storrygere, siger professor Tove Agner fra Hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, der står bag studiet sammen med hospitalets Arbejds- og Miljømedicinske Afdeling.

Læg tobakken på hylden

Forskerne har i studiet også undersøgt, om der er sammenhæng mellem svær håndeksem og livsstilsfaktorer som fedme eller stress, men det er der ikke klare beviser på – til gengæld er sammenhængen med tobaksrygning tydelig:

- Selvom vi ikke med sikkerhed kan sige noget om årsagssammenhængen mellem rygning og svært eksem - det vil kræve nye og andre studier, så viser dette studie, at man som ryger med svær håndeksem stærkt bør overveje at søge hjælp til rygestop, siger Tove Agner.

Også tidligere studier har peget i retning af, at rygning øger både forekomst og sværhedsgraden af håndeksem, især håndeksem som er arbejdsrelateret. Rygning kan medføre betændelse i vævet, forsinker helingsprocessen og nedsætter også micro-cirkulationen i huden, så det giver god mening at eksemet bliver værre hos rygere, samt at det især er tilfældet hos personer, hvor hænderne bliver udsat for irriterende påvirkning på jobbet.

Yderligere information: Professor Tove Agner, e-mail Tove.Agner@regionh.dk

Læs den videnskabelige artikel her:

Hænder angrebet af hudeksem. Foto: Hudafdelingen.