Med i kampen mod infertilitet

​Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling deltager i to ReproUnion-projekter om henholdsvis mænds sædkvalitet og om sammenhængen mellem infertilitet og risiko for at udvikle sygdomme senere i livet.

Afdelingen er med ReproUnion - et unikt dansk-svensk samarbejde inden for reproduktionsmedicin i Øresundsregionen, fondet af EU Interreg V. I ReproUnion samarbejder Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne, Lund Universitet, Københavns Universitet, Ferring Pharmaceuticals og Medicon Valley Alliance. Og ReproUnion er i regionen verdensførende i at overvinde infertilitet og i at møde fremtidens efterspørgsel på forebyggelse af infertilitetsproblemer. 


De to projekter, som ​Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, er:

Fetal Programming of semen quality

På afdelingen for Arbejds- og Miljømedicin på Bispebjerg Hospital forsker Katia Keglberg Haervig i at udrede årsager til mandlig infertilitet med henblik på at styrke forebyggende foranstaltninger. Resultaterne af hendes forskning skal både være medvirkende til at øge reproduktiv sundhed i de kommende generationer og reducere behovet for assisteret reproduktion.


Ca. 40 % af mænd har reduceret sædkvalitet, og af disse har 8-10 % alvorlige fertilitetsproblemer. Projektet fokuserer på tidlig eksponering i forsterstadiet, og hvorvidt dette kan forårsage reduceret sædkvalitet for mænd senere i livet. 
Studiet er baseret på Danish National Birth Cohort, som startede for 20 år siden. Her deltog 100.000 kvinder med bl.a. blodprøver under deres graviditet. Katias studie vil involvere 1000 af disse kvinders sønner i 19-års alderen, hvoraf Katia som resultat af projektet ønsker at vise et link mellem eksponering under graviditeten og drenges sædkvalitet senere i livet. 

Deltagerne i dette projekt er:
Jens Peter Bonde, Elvira Vaclavik Bräuner, Katia Keglberg Haervig and Birgit Bjerre Høyer, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital


Male and female infertility as a precursor of chronic disease and mortality

På afdelingen for Arbejds- og Miljømedicin på Bispebjerg Hospital forsker Clara Helen Glazer i, om der er en sammenhæng mellem infertilitet tidligt i livet hos både mænd og kvinder og en øget risiko for senere i livet at udvikle forskellige sygdomme som eksempelvis hjerte-karsygdomme, diabetes, cancer i form af testikel, ovarie, bryst eller prostata. 


Claras studie er et registerbaseret studie. Alle par i Danmark og Sverige, der gennemgår IVF behandling, bliver registreret i et nationalt IVF register. Disse registreringer kan kobles sammen med andre sygdomsoplysninger, der er registreret via deres CPR-nummer. 
Hvis Claras studie viser en sammenhæng mellem infertilitet og risikoen for at udvikle forskellige andre sygdomme senere i livet, kan resultatet af forskningen anvendes til fremtidige forebyggende strategier.

Deltagerne i dette projekt er: 
Jens Peter Bonde, Elvira Vaclavik Bräuner and Clara Helene Glazer, Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling, Bispebjerg Hospital


Interview med ledende overlæge, professor Jens Peter Bonde


Se videoen fra Medicon Valley her.Redaktør