Krig og terror øger risikoen for depression

Risikoen for at få en depression er markant øget, hvis man har været involveret i ulykker, naturkatastrofer, krig eller terror. Det viser et nyt studie fra Arbejds – og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Det kan måske bane vej for anerkendelsen af depression som en arbejdsskade, mener forskerne.

Fokus har i mange år været på posttraumatisk stress, når mænd og kvinder vender hjem fra krig eller naturkatastrofer eller er involveret i voldsomme ulykker. Men et nyt dansk studie har vendt øjnene mod depression, da risikoen for at få en depression har vist sig at være op til dobbelt så stor hos denne gruppe.

"Der er et klart mønster i, hvordan det går med menneskers mentale helbred, når de bliver udsat for noget voldsomt. Udover posttraumatisk stress syndrom, viser vores studie, at der er en klar risiko for udvikling af depression", fortæller Jens Peter Bonde, som er professor og ledende overlæge på Arbejds – og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Anerkendelse af depression som arbejdsskade

Modsat posttraumatisk stress syndrom, er depression endnu ikke anerkendt som en arbejdsskade, når mennesker udsættes for voldsomme situationer som f.eks. togfører, der er involveret i personpåkørsler eller soldater, der vender hjem fra krigstjeneste.

"Vi håber, at vi med dette studie kan åbne op for en diskussion om anerkendelse af depression som en arbejdsskade. Og det er vigtigt, fordi man ved depression har gode behandlingsmuligheder", fortæller Jens Peter Bonde.

Studiet er en såkaldt meta-analyse, hvor man systematisk har gennemgået allerede eksisterende undersøgelser – her undersøgelser af det mentale helbred hos mennesker, der f.eks. har været involveret i ulykker, naturkatastrofer, krig og terror.

Resultaterne er netop offentliggjort i en videnskabelig artikel i The British Journal of Psychiatry.