Kan man blive overvægtig af antibiotika?

​Spædbørn, der har fået antibiotika, har måske større risiko for at blive overvægtige senere i barndommen. Studier på mus tyder på, at antibiotika forandrer tarmfloraen, som igen ændrer musens energioptag. Men hos mennesker ved vi ikke, om bestemte typer af antibiotika fører til fedme, eller hvornår i graviditeten og spædbarnets liv, der er størst risiko. Det skal et treårigt projekt nu råde bod på.


Leder af Afdeling for Klinisk Epidemiologi Tine Jess (t.h.) sammen med 1. reservelæge Kristine Allin, der skal styre projektet på afdelingen (tidligere kaldet Institut for Sygdomsforebyggelse). Foto: Søren Høgh Hansen.


Fedme er et stort sundhedsmæssigt problem på verdensplan. Man er stadig på relativ bar bund, når det kommer til, hvordan vi forebygger fedmen. Nu vil forskere på Afdeling for Klinisk Epidemiologi, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, skabe mere viden om, hvad antibiotika betyder for udviklingen af fedme hos mennesker. Takket være bevillinger på samlet set tre millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden og Det Frie Forskningsråd.

- Vi vil se på, om specifikke typer antibiotika kan føre til fedmeudvikling hos mennesker. Men også, om det faktisk kan være gavnligt at modtage antibiotika, hvis man er født af en overvægtig moder (som man har overtaget en fedme-forårsagende tarmflora fra), og om specifikke antibiotika i spædbarnsalderen fører til ændringer i tarmfloraen, som er vedvarende og målbare senere i livet, siger leder af Afdeling for Klinisk Epidemiologi, professor, dr.med., overlæge Tine Jess.

Forskning i registre og laboratorium
Forskerne håber på at blive klogere på antibiotikas rolle i fedmeudviklingen via en række studier på såkaldte mor-barn kohorter fra Danmark, England og Finland, hvor man ser på store antal nyfødte (over 100,000), deres tidlige antibiotikaforbrug og udvikling af fedme omkring 11 års alderen. En udvalgt undergruppe på ca. 1.200 personer skal derefter afgive prøver, der skal analyseres i laboratoriet.
Redaktør