Astma gør det sværere at blive gravid

​Månedens forskningsartikel: Elisabeth Juul Gades projekt om sammenhængen mellem astma og graviditet er kåret som vinder for marts 2016.

Redaktionen har bedt Elisabeth Juul Gade fortælle om projektet og sig selv:

Hvad handler projektet om?
Den danske titel på studiet er ”Astma påvirker tiden til graviditet hos kvindelige astmatikere”. Formålet var at undersøge, hvorvidt der er en mulig sammenhæng mellem astma og evnen til at få børn (fertilitet). Nærmere betegnet med hensyn til tid til graviditet, fødselsrate og spontane aborter.  Desuden blev årsager til en mulig sammenhæng mellem astma og evnen til at få børn undersøgt.

Hvad er de vigtigste konklusioner?
At kvinder med astma havde markant mindre sandsynlighed for at blive gravide end kvinderne uden astma. Vi fandt også, at det lykkedes for markant flere af kvinderne uden astma at gennemføre en graviditet og i sidste ende få et barn. Samt at den tid, det tog, før de blev gravide var markant forlænget blandt uforklarligt, barnløse, kvindelige astmatikere. Jo ældre, jo længere tid.

Vinderen af månedens forskningsartikel, marts 2016, Elisabeth Juul Gade, fotograferet i Lundemedicinsk Forskningsenhed. Foto: Christine Louw Nielsen​.

Hvem kan bruge resultaterne, og hvad kan de bruge dem til?
Resultaterne kan bruges af både den almen praktiserende læge, lungemedicineren, fertilitetslægen og patienten. Hos den almen praktiserende læge og lungemedicineren til at vejlede patienter om at få kontrolleret deres astma eller justeret behandling, inden de forsøger at blive gravide. Og til at opfordre dem til at starte, inden de fylder 35 år. Desuden kunne der være rationale i at henvise astmapatienter tidligere - allerede efter 6 måneder - til fertilitetsbehandling. Fertilitetslæger kan bruge det til at rådgive og vejlede deres patienter med astma og uforklaret barnløshed.
Resultaterne kan ligeledes være springbræt til yderligere forskning især om årsager til, at astma gør det sværere at blive gravid, og hvilken specifik astmabehandling, der kunne være gavnlig for fertiliteten.

Hvad driver dig som forsker?
Nysgerrighed for ny viden samt muligheden for at kunne fordybe sig i den gode ide. Den drivende kraft er helt klart muligheden for at kunne omsætte forskning til evidens til gavn for patienter i den kliniske hverdag.

Har du nogen faglige forbilleder?
Min vejleder og mentor professor Vibeke Backer, som har været den drivende kraft bag, at jeg kom i gang med at forske og fortsat driver mig i min fremtidige færd. Hendes enorme drivkraft, arbejdsomhed, viden og evige tiltro til mig har været inspirerende.

Hvordan ser du din fremtid som forsker?
I øjeblikket har jeg flere projekter i støbeskeen, som jeg håber at kunne sætte i søen som post doc samtidig med, at jeg tager min speciallægeuddannelse i gynækologi og obstetrisk på Rigshospitalet.

Fakta
  • Elisabeth Juul Gade er 36 år og er aktuelt i gang med sin speciallægeuddannelse i gynækologi og obstetrik.
  • Hun forsvarede sin ph.d. i starten af oktober med emnet: Astma og infertilitet: er der en sammenhæng?

Forfattere på artiklen er: Elisabeth Juul Gade, Simon Francis Thomsen, Svend Lindenberg, Vibeke Backer