Parkeringshuset med de gode fortællinger

​​Barndomsminder, hospitalshistorie og lokalkolorit. Et nyt kunstprojekt til parkeringshuset på Bispebjerg Hospital skal fortælle unikke historier om området og integrere byen med hospitalet.

Et kunstværk i Bispebjerg Hospitals nye parkeringshus skal fortælle historier om hospitalet og området​. Illustration: 5E Byg, Årstiderne Arkitekter og Cowi.

​​Parkeringshuse er normalt ikke steder, man forbinder med kunst og gode fortællinger. På Bispebjerg Hospital gør man nu op med den forestilling. I øjeblikket bliver der opført et nyt parkeringshus som første byggeri i Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Ambitionen for huset er, at det skal være et vartegn for området, og at det skal give noget tilbage til byen. Det gør man blandt andet ved at bygge offentligt tilgængelige tagterrasser med udsigt over byen.

En anden måde at give noget tilbage er ved at integrere kunst i bygningen, så folk, der parkerer deres biler, får en oplevelse med sig. Den anerkendte billedkunster Malene Nors Tardrup har fået til opgave at lave et kunstværk til parkeringshuset, som skal fortælle historier fra hospitalet og fra nærområdet.

På jagt i arkiverne

Malene Nors Tardrup arbejder researchbaseret med arkivmateriale og gamle billeder, og hun er altid på jagt efter den gode, personlige fortælling, som hun sætter ind i en større sammenhæng.

"Jeg bruger arkivmateriale til at fortælle noget om vores fælles kulturhistorie. Mine værker peger både tilbage og frem i tiden. Jeg synes, det er spændende at undersøge, hvordan vores kulturarv definerer, hvem vi er."

Kunstneren er gået på jagt i forskellige arkiver og private samlinger for at opstøve fortællinger og billeder fra hospitalets og Nordvest-bydelens historie, som skal bearbejdes og laves om til et kunstværk til parkeringshuset. Hun forventer også at interviewe ansatte og patienter på udvalgte afdelinger på hospitalet samt lokale borgere, der er vokset op i området i håbet om at grave nyt materiale frem.

Malene Nors Tardrup foran parkeringshuset, der skal udsmykkes: "Min intention er, at beskuerne umiddelbart drages af værket, som åbner/eller dykker ned i fortællingerne og forståelseslagene.​ Foto: Louise Voss Bendixen.

Fortid og nutid

"Konceptet er forholdsvis konkret allerede nu. Jeg skal udsmykke trappeopgangens glaspartier, og der kommer til at være et tema på hver etage. Jeg arbejder med et mønster af forskellige billeder og farver, der skal trykkes på glasset, så man kan kigge igennem dem og fornemme både fortid og nutid på én gang," siger Malene Nors Tardrup, der dog også oplever nogle benspænd i projektet:

"Det er udfordrende at skulle visualisere et rum, der ikke er der endnu. Det er meget specielt kun at have en arkitekttegning at gå ud fra, men det er spændende at arbejde på den måde."

Derudover skal kunstværket gerne kunne ses udefra gennem facadelamellerne, og det stiller også nogle krav til udformning, farver og materialer. Når det nye Akuthus står færdigt i ca. 2025 vil nogle af sengestuerne vende ud mod parkeringshuset, så til den tid vil kunstværket også komme patienterne til gode.

Nærværende fortællinger

"Vi vil gerne give folk en god oplevelse, når de kommer på hospitalet. Parkeringshuset er jo noget af det første, mange møder, når de kommer hertil. Derfor er det oplagt at tænke kunst ind her – også selvom det måske er lidt utraditionelt, " siger Tine Hancock, projektleder og ansvarlig for kunststrategien i Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Om valget af Malene Nors Tardrup til opgaven siger Tine Hancock:

"Malene er en rigtig spændende kunstner med en stribe projekter bag sig. Jeg synes, hun formår at gøre kunsten nærværende gennem de mange personlige fortællinger. Jeg glæder mig meget til at se frugten af hendes arbejde, og se hvordan det føjer en yderligere dimension til hospitalets fysiske rammer."​​​​