Fornem hæder til fedmeforsker

​Professor Thorkild I. A. Sørensen fra Institut for Sygdomsforebyggelse er vendt hjem fra USA med en fornem pris i bagagen. For sin livslange forskningsindsats modtager han Mickey Stunkard Lifetime Achievement Award, opkaldt efter Mickey Stunkard, inspirator og mangeårig samarbejdspartner, men også manden, der fik Thorkild Sørensen til at skifte karrierebane.

​Thorkild I. ​A. Sørensen (t.v.) modtager Mickey Stunkard Lifetime Achievement Award 2015 på årsmødet i The Obesity Societys årsmøde i Los Angeles. Kort forinden holdt Thorkild Sørensen det såkaldte ”Friends of Mickey Stunkard Award foredrag” med titlen " Genetiske og sociale faktorer i fedmeepidemien - opfølgning på Mickey Stunkard værk".

Prisen, der blev uddelt i Los Angeles, går til forskeren fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, fordi ”han har viet det meste af sin professionelle karriere til studiet af fedme i samarbejde med kolleger i Danmark, andre europæiske lande, og i USA. Han har investeret fire årtiers forskning i at identificere de genetiske og miljømæssige årsager, samt både somatiske og psykosociale konsekvenser af dette globale sundhedsproblem, som han fortsat er stærkt involveret i”, som det lyder i begrundelsen fra det store amerikanske The Obesity Society, der uddeler prisen.

Anerkendelse af mange års indsats
For Thorkild Sørensen er prisen en opmuntring til at fortsætte arbejdet:

- Det er så afgjort en stor ære at modtage denne pris. Et centralt aspekt af at bedrive forskning er tvivlen på, om det, vi laver, overhovedet har nogen effekt, og om vi gør det rigtige. At blive nomineret af adskillige prominente kolleger i USA og Europa, der alle er ledende indenfor fedmeforskningen, og på det grundlag modtage prisen er den bedst tænkelige tilkendegivelse af, at mit mangeårige arbejde har betydning for videns-udviklingen inden for feltet. Jeg betragter det også som en opmuntring til at fortsætte arbejdet, så længe jeg stadig har noget at bidrage med,” siger Thorkild Sørensen.

Et afgørende opkald
I august 1977 passer Thorkild Sørensen sit arbejde som forskningsassistent på den kirurgiske afdeling på Herlev Sygehus, da han helt uventet bliver ringet op fra den psykiatriske afdeling på Kommunehospitalet – et opkald, der viser sig at føre til et vendepunkt i karrieren:

- ​På Kommunehospitalet står de og mangler en yngre forsker, der kunne være interesseret i at møde en amerikaner, der hedder Stunkard, som er dukket op for at sætte gang i et studie om genernes betydning for fedme baseret på det danske adoptionsregister. Det blev så mig, fordi jeg nogle måneder forinden havde udgivet to artikler om forekomst og dødelighed ved fedme blandt danske værnepligtige. På mødet blev jeg spurgt, om jeg ville være med i Stunkards projekt – det syntes jeg da lød spændende! Da studiet udkom i 1986 og sensationelt påviste, at fedme er arveligt, åbnede det for en helt anden karriere for mig end jeg havde forestillet mig den gang. Jeg forlod kirurgien og blev medicinsk overlæge, inden jeg i 1989 bliver forsker på fuld tid med fokus på fedme. Så Mickey Stunkard lagde den første sten til, at jeg fik et helt andet professionelt liv, og siden artiklen i 1986 har vi udgivet en stribe artikler sammen, siger Thorkild Sørensen.

FAKTA
  • The Obesity Society giver prisen til forskere, der ligesom Mickey Stunkard har brugt hele livet på at bibringe fedmeproblematikken værdifuld viden i form af forskning, uddannelse og mentorordninger.
  • Mickey Stunkard, der døde i 2014, 92 år gammel, har haft afgørende betydning for fedmeforskningen internationalt. Han var kliniker og behandlede mange patienter med fedmeproblemer. Baseret på denne praktiske erfaring undersøgte og udviklede han nye måder at beskrive og behandle fedme på.