Elektrochok giver flere hjerneceller

​Nyt VIDEN+  Forsøg med rotter viser, at elektrochok ikke ødelægger hjerneceller, men tværtimod får hjernen til at danne nye celler.

​Mikkel Vestergaard Olesens forskningsresultater baserer sig på avancerede stereologiske teknikker til at tælle antallet af hjerneceller.

For nogle patienter, der lider af alvorlig depression, er elektrochok en virksom behandling. Behandlingerne er en hurtig og effektiv metode til at hjælpe alvorligt depressive patienter til at få det bedre.

Giver elektrochok hjerneskader?
- Vi ved, at det hjælper, men vi ved ikke, hvad der nøjagtigt sker i hjernen ved elektrochok. Og mange er bekymrede for, om elektrochok kan skade eller ødelægge hjerneceller, fortæller seniorforsker Mikkel Vestergaard Olesen fra Forskningslaboratorium for Stereologi og Neurovidenskab på Bispebjerg Hospital.

Han står i spidsen for et forskningsprojekt, som peger på, at der ikke er grund til at være bekymret for hjerneskader – tværtimod. Ved hjælp af avancerede teknikker til at tælle antallet af hjerneceller har han nemlig vist, at elektrochok ikke reducerer antallet af celler i hippocampus, som er hjernens hukommelsescentrum. Derimod dannes der nye hjerneceller efter elektrochok.

Læs hele temaet om elektrochok og hjerner på vores webmagasin om forskning og udvikling - videnplus.dk