Borgere lærer hospitalet at sige pænt farvel

​Første workshop for Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals helt nye Borgerråd mundede ud i en række ideer og anbefalinger til, hvordan hospitalet sender patienter ordentligt hjem efter endt behandling.

​​​​​ Medlemmer af Borgerrådet diskuterer den gode exit-situation med hospitalsdirektør Janne Elsborg (th). Foto: Louise Voss Bendixen.​​​

"I mange år har vi arbejdet på at sige pænt goddag til vores patienter. Vi vil gerne være et hospital, der er rigtig dygtigt til at sige farvel til folk, så de kan tage trygge hjem efter besøget hos os." Sådan indledte vicedirektør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Claes Brylle Hallqvist den første workshop for det nye Borgerråd, der skal hjælpe hospitalet til at blive endnu bedre.

Ofte oplever patienter, når de udskrives fra hospitalet, at der er forhold, der kunne være bedre. Mange er forvirrede over, hvad der nu skal ske og ved måske ikke, hvor de kan henvende sig med spørgsmål. Andre misser måske transporten hjem, fordi de ikke var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Og mange savner helt basale ting på hospitalet som fx en god kop kaffe, en hæveautomat eller ordentligt læsestof til at fordrive ventetiden med.

Brug for nogen at tale med​

Temaet for den første workshop i Borgerrådet var derfor 'Exit-zonen' - det vil sige alt, hvad der foregår, fra patienten er færdig med behandlingen, og til man kommer hjem igen. Ca. 16 medlemmer af Borgerrådet i alle aldre var mødt frem, og mange af dem kommer med egne erfaringer fra mødet med sundhedsvæsenet.

"Jeg har været diabetes-patient, siden jeg var 12 år, så jeg har været meget ind og ud af hospitalet og ved, hvordan det er at være syg. Som kronisk patient lever man jo på en måde med hospitalet," siger Hoda Ahmed, en 29 årige studerende fra Nørrebro. Hendes drøm er, at der kommer mere fokus på samtaler med patienterne, og det behøver ikke nødvendigvis være hospitalets eget personale, der skal bruge tiden på det.

"For mig er det vigtigt, at man også har det godt psykisk, når man forlader hospitalet. Man har ofte brug for nogen at tale med. Min idé er, at der fx kan være et korps af frivillige, som man kan snakke med. Nogen, der kan coache og rådgive, så patienterne kan komme godt videre."

”For mig er det vigtigt, at man også har det godt psykisk, når man forlader hospitalet. Man har ofte brug for nogen at tale med,” siger Hoda Ahmed (i midten), 29 år, studerende fra Nørrebro og medlem af Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals Borgerråd. Foto: Louise Voss Bendixen.​

Patienten som kunde

Mens nogle medlemmer af Borgerrådet har en sygdomshistorie med i rygsækken, medbringer andre et sundhedsfagligt blik på problemstillingerne. Endelig er der deltagere som Henning Storm Pedersen, der kommer med helt andre forudsætninger. Som pensionist og indehaver af et galleri og en kunstforretning slår han til lyd for, at hospitalet kan lære af erhvervslivet.

"Hospitalet kan blive meget bedre til at se patienten som en kunde, der skal have det godt. Som selvstændig er jeg vant til at løse problemer, så jeg håber at kunne bidrage med nogle konkrete forslag, der bliver til noget. I min gruppe talte vi blandt andet om, at man kunne sende en buket blomster hjem til patienten efter afsluttet behandling."

Værdifuld viden

Borgerrådets input bliver nu indsamlet, og idéerne vil dels blive brugt i hospitalets arbejde med at forbedre den daglige service og dels i arbejdet med indrette fremtidens hospital på Bispebjerg på den bedst mulige måde.

"Vi får ekstremt værdifuld viden om borgernes behov, som vi både kan bruge nu og her til at forbedre os, og ikke mindst til at kunne definere, hvilke behov fremtidens hospital skal imødekomme," siger Hilde Schroll Jespersen, projektleder for brugerinddragelse på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Hun står for at arrangere de ca. fire årlige workshops for Borgerrådet, hvor forskellige emner tages op.

"Borgerrådets tanker skal blandt andet bruges som inspiration for de arkitekter, der skal tegne foyeren og venteområderne i det nye hospital. Så forhåbentlig vil medlemmerne af vores Borgerråd om nogle år besøge det nye hospital på Bispebjerg og sige: "Det her hospital har jeg været med til at sætte mit præg på"," smiler Hilde Schroll Jespersen.​