På sporet af farlig kemi

VIDEN+Kan man blive syg af at bo i en lejlighed med PCB? Forskerne på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling arbejder på at finde svarerne.

Foto: Colourbox.

PCB er et såkaldt persistent stof, dvs. at det hober sig op i dyr og mennesker. Det er mistænkt for at føre til sygdomme i immunsystemet og til diabetes og for at påvirke skjoldbruskkirtlen og leveren. Desuden er stoffet under mistanke for at føre til kræft og måske også påvirke vores evne til at få børn.

Bygninger med PCB

Størstedelen af den PCB, vi har i kroppen, kommer fra det, vi spiser. Men også bygninger er en kilde til PCB, for i 60’ernes og 70’ernes byggerier var det almindeligt at benytte stoffet fx i fuger omkring vinduer og døre.

Fra indemiljø til blodet

Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling har skaffet ny viden om PCBs vej fra indemiljø til menneskers blod. De har undersøgt beboere fra lejligheder i Farum Midtpunkt med og uden PCB og kom frem til, at mennesker, der bor i en lejlighed med PCB havde meget højere værdier af stoffet i blodet end dem fra lejligheder uden PCB.

Derfor er næste skridt en undersøgelse af, om mennesker, der har været udsat for PCB i deres bolig eller i skolen, bliver mere syge end andre.

Læs hele det nye VIDEN+ tema her:

www.bispebjerghospital.dk/videnplus-farlig-kemi

Webmagasinet VIDEN+

Tilmeld dig VIDEN+ nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig VIDEN+ nyhedsbrev og få en mail hver gang, der udkommer et nyt tema. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Om VIDEN+

Webmagasinet VIDEN+ går tæt på sundhedsforskning, tendenser og udvikling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.
Udkommer ca. 10 gange om året.