Mere præcis behandling af slidgigt

VIDEN+En ny, dynamisk scanningsmetode vender op og ned på forståelsen af artrose. Det handler ikke om slid, men om betændelse

Scanning af knæ ved hjælp af dynamisk MR.

Forskere ved Røntgenafdelingen og Parker Instituttet er kommet nærmere på at forstå sygdommen artrose - også kaldet slidgigt. Nye forskningsresultater peger på, at slidgigt er en misvisende betegnelse, Artrose kommer ikke først og fremmest af slid, men snarere af en betændelsestilstand (inflammation) fx i knæleddet.

Dynamisk MR scanning

Ved at anvende en ny, dynamisk MR scanningsmetode kan lægerne nu få et billede af patientens sygdom, der stemmer langt mere præcist overens med patientens egen oplevelse og symptomer end de traditionelle diagnostiske metoder som røntgen og almindelige MR scanninger.

Bevægelse fjerner smerten

I Parker Instituttets ganglaboratorium træners artrose-patienter samtidig i at udvikle et bedre bevægemønster. Forskningen viser bl.a., at smerterne fortager sig, når artrose-patienterne lærer at komme af med de dårlige vaner og bevæger sig sundt og naturligt.

Mere præcis behandling

Der er store perspektiver i den nye teknologi. Med dynamisk MR scanning er det muligt at følge udviklingen i inflammationen i leddene over tid og fx se, hvordan knæet reagerer på træning, medicin eller andre behandlinger. Dermed er der på sigt udsigt til bedre behandling af sygdommen.

Læs hele det nye tema her:

www.bispebjerghospital.dk/videnplus-artrose

Webmagasinet VIDEN+

www.bispebjerghospital.dk/videnplus og
www.frederiksberghospital.dk/videnplus

Tilmeld dig VIDEN+ nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig VIDEN+ nyhedsbrev og få en mail hver gang, der udkommer et nyt tema.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Om VIDEN+

Webmagasinet VIDEN+ går tæt på sundhedsforskning, tendenser og udvikling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.
Udkommer ca. 10 gange om året.