Kina henter inspiration fra dansk hospitalsbyggeri

Den kinesiske vicesundhedsminister, Madame Xu Ke, besøger fredag den 9. maj Bispebjerg Hospital i forbindelse med, at hun er i Danmark for at underskrive en samarbejdsaftale på sundhedsområdet mellem Danmark og Kina.
Når den kinesiske vicesundhedsminister, Madame Xu Ke, torsdag og fredag besøger Danmark, er en del af tiden sat af til at se Bispebjerg Hospital og høre om Region Hovedstadens og de øvrige danske investeringer i fremtidens superhospitaler. Vicesundhedsministeren returnerer det danske statsbesøg i Kina for at underskrive en samarbejdsaftale på sundhedsområdet mellem Danmark og Kina. Besøget på Bispebjerg Hospital er en del af en rundtur til blandt andet Statens Serum Institut, Københavns Kommunes Brandvæsen og kommunens Forebyggelsescenter Nørrebro.

Hospitalsinvesteringer inspirerer

"Vi er kendt for at have et velfungerende offentligt sygehusvæsen, der sikrer, at borgerne kan få ordentlig og effektiv behandling, hvis de bliver syge. Og i de kommende år investerer vi mange milliarder kroner i nye sygehuse for at gøre behandlingen endnu bedre. Det vækker interesse i udlandet, hvor man gerne vil høre om vores erfaringer – både i forhold til at drive de eksisterende sygehuse og bygge de nye," siger sundhedsminister Nick Hækkerup.

Lærer af de dygtigste

Det vækker naturligvis stolthed, at den kinesiske delegation vælger at besøge netop Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg i forbindelse med besøget i Danmark:

"Jeg glæder mig til at fortælle om, hvordan vi i Region Hovedstaden arbejder med at bygge fremtidens hospitaler. Blandt andet vil jeg fortælle om, at når man investerer i superhospitaler, er det ikke nok kun at tænke på mursten. Der skal også være et uddannelsessystem, så kvalificeret personale kan udfylde rammerne, og et tæt samarbejde med kommunens plejesektor og de praktiserende læger, der har den daglige kontakt med borgerne," siger vicedirektør Claes Brylle Hallqvist, der er ansvarlig for byggeriet af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Vicedirektør Clae Brylle Hallqvist. Foto: Byggeriets Billedbank.

Han vil desuden fortælle om Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjergs tilgang til innovation:

"På vores byggeprojekt gør vi meget ud af at lære af de dygtigste på forskellige områder – som ikke nødvendigvis har noget med hospitaler at gøre. Når vi skal udvikle logistik, er vi eksempelvis i dialog med store supermarkedskæder, og når vi skal gøre hospitalet indbydende, lærer vi af hotelbranchen," fortæller Claes Brylle Hallqvist.

Samarbejder allerede med Kina

Vicedirektøren ser frem til, at man med den nye samarbejdsaftale i højere grad kan overføre viden mellem danske og kinesiske hospitaler.

"En række af vores rådgivere bruger allerede i dag kinesiske kompetencer til såkaldte renderinger og computeranimationer – det er de virkeligt skarpe til i Kina. På få dage er de i stand til at fuldtegne et hospital, som normalt tager fem-otte uger. Det er meget imponerende. Jeg er sikker på, at vi kan lære af hinandens styrker," erklærer Claes Brylle Hallqvist.