Hospitalets madaffald bliver til grøn energi

Bispebjerg Hospital smider dagligt 250 kilo madaffald ud. Med et nyt affaldssystem bliver arbejdet for køkkenpersonalet lettere, hospitalet sparer på skraldevognskørsel, og madaffaldet bliver omdannet til grøn energi.
Nu er det slut med at skubbe tunge ildelugtende affaldsspande med madaffald ud til containerne for medarbejderne i køkkenet på Bispebjerg Hospital.

Madaffaldet hældes i tragt.
(Foto: Søren Høgh Hansen)
Fremover skal kartoffelskræller, brødskorper og portioner, der ikke blev spist op nemlig bare hældes direkte ned i en stor tragt, som står placeret i køkkenet ved siden af opvasken.

- Det kommer til at lette arbejdet for vores medarbejdere, og derved effektiviserer vi vores køkken, fortæller sektions- og køkkenchef på Bispebjerg Hospital, Sune Læborg.

Som det første hospital i Region Hovedstaden har Bispebjerg Hospital investeret i et madaffaldssystem af dette fabrikat, der dels gør affaldshåndteringen lettere og dels omdanner affaldet fra køkkenet til biogas.

- Region Hovedstaden har miljørigtig drift og udvikling som et af sine vigtige indsatsområder, så derfor er det oplagt, at vi installerer dette anlæg, siger Sune Læborg.

Tragt i køkkenet og tank i kælderen

Helt konkret består affaldssystemet af to tragte på størrelse med en almindelig opvaskemaskine. Her smider køkkenpersonalet affaldet i, eller det skrabes af tallerkenen, inden den sendes videre til opvaskemaskinen.

Tragten har en snitter i bunden, der finsnitter affaldet og sender det via et rørsystem ned i en stor tank. Tanken på Bispebjerg Hospital er placeret i en trappeskakt ude foran køkkenet, men den kan også stå i kælderen eller være gravet ned, alt afhængig af omgivelserne. I tanken blandes madresterne med vand, så de bedre kan suges op af den slamsuger, der afhenter massen og kører den til det nærmeste biobrændselsværk for at blive lavet om til biogas.

Og det krævede ikke meget betænkningstid for sektionschef Sune Læborg at sige ja til systemet som både lette arbejdet for køkkenpersonalet og gør noget godt for miljøet.

- Vi har kun hørt godt om affaldssystemet, så vi glæder os meget til at se resultaterne,« fortæller Sune Læborg, der blandt andet har hentet erfaringer fra kollegerne i Region Sjælland, hvor landets første madaffaldskværn fra BioTrans Nordic blev taget i brug for godt halvandet år siden. Kværnen på Slagelse Sygehus producerede i sit første år cirka 16 tons biomasse, der er blevet omdannet til 63.000 kWh el og 80.000 kWh fjernvarme – svarende til ca. 20 husstandes forbrug.

Mindre skraldebilskørsel

Det er Odense-virksomheden BioTrans Nordic, der har opstillet madkværnen BioMaster på Bispebjerg Hospital og ind til videre 27 andre steder i landet. Et madaffaldsanlæg med kværn, rørføring og tank koster normalt mellem 210.000 og 325.000 kr. Bispebjerg Hospitals system kostede dog i nærheden af en halv million, da man her valgte at få to kværne i køkkenet i stedet for kun en.

- Jeg turde simpelthen ikke binde an med ikke at have en ekstra kværn, hvis den ene skulle gå i stykker. Vi har 250 kilo madaffald om dagen, og vi må ikke komme i en situation, hvor vi ikke kan komme af med det, fortæller Sune Læborg. Med det nye affaldshåndteringssystem følger nemlig også afhentning af den biomasse, der ender i opbevaringstanken, så køkkenet har ikke længere behov for at få hentet madaffald seks gange om ugen.

- Alene sidste år brugte vi 180.000 kroner på at få hentet madaffald med en skraldebil næsten hver dag. Nu får vi kun få tømt tanken en gang om måneden, og det koster 30.000 om året, så selve installationen har betalt sig selv hjem over tre år, fortæller Sune Læborg.

Co2-besparesle og biogas

- At udnytte vores madaffald til grøn energi handler for os om flere ting, fortæller Søren Pihl, der er konsulent i BioTrans. Virksomheden er netop blevet nomineret til Sustainia100-prisen, der belønner de virksomheder i verden, der leverer de mest innovative og bæredygtige løsninger inden for blandt andet greentech.

- For det første skåner vi miljøet ved, at storkøkkener på sygehuse, hoteller og store virksomheder ikke behøver at få hentet deres madaffald med en skraldebil fire, fem eller seks gange om ugen, siger Søren Pihl. Han fortæller, at virksomhedens kunder i gennemsnit sparer ti tons CO2-udlendning om året på grund af de færre ture med skraldebilen.

Udnyttelse af biovarme

Den andet miljøfordel ved systemet er biogas. Når affaldsmassen er blevet suget op af tanken, køres den til det nærmeste biogasanlæg, hvor massen indgår som råstof og dermed er med til at øge udbuddet af grøn energi. Affaldet fra de første 25 danske BioTrans-kværne gav mere end 700.000 kWh el og mere end 900.000 kWh fjernvarme.

Og en del politiske vinde er på madkværnenes side. Energiforliget fra 2012 støtter el-produktion fra biogas, og der er blevet givet 245 millioner kroner i støtte til opførelse af nye anlæg.

Virksomheder som DR Byen, Hotel D’Angleterre, Restaurant Papegøjehaven i Ålborg og Hotel Legoland har alle fået installeret en affaldskværne mage til den på Bispebjerg Hospital i deres køkkener inden for det sidste år.

Region Hovedstaden er allerede på vej med det næste miljørigtige madaffaldssystem. Hvidovre Hospitals køkken får nemlig installeret en affaldskværn senere på efteråret.