Dermatologisk Afdeling i nyt unikt samarbejde

NEXT er navnet på et nyt nationalt samarbejde mellem offentlige hospitaler, universiteter og lægemiddelindustrien, som over de næste fem år skal teste ny medicin til patienter med kræft- og hudsygdomme. Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital får en fremtrædende rolle som nationalt koordinerende center for hudsygdomme.

En række af Region Hovedstadens hospitaler med Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet i spidsen skal over de næste fem år sammen med andre danske offentlige hospitaler, universiteter og lægemiddelindustrien skabe mere tidlig klinisk forskning i Danmark. Det kommer til at ske i det nye, nationale partnerskab NEXT, som er unikt, fordi det er det første af sin slags i verden.

NEXT skal være synlig i industrien som et aktiv, der kan tiltrække forsøg og forskningsinvesteringer. Man vil skabe de bedst mulige rammer for tidlig klinisk forskning, så lægemiddelindustrien fremover vil kigge på Danmark, når der skal udføres forsøg.

Merete Hædersdal

Dermatologisk Afdeling udvalgt til koordinerende center

Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital er udvalgt til nationalt koordinerende center for hudsygdomme, mens Rigshospitalet koordinerer kræftområdet. Tidlige faseforsøg til patienter med hudsygdomme kan være at teste en ny behandlingsform af en kronisk sygdom, som man ikke kan behandle tilstrækkeligt med de lægemidler, der eksisterer på markedet i dag.

- NEXT vil forhåbentlig forkorte vejen fra forskning og udvikling til behandling. Jeg håber, at vi i løbet af de næste år vil udvikle mange flere behandlingsmuligheder på baggrund af de tidlige kliniske forsøg, siger professor og overlæge Merete Hædersdal, national koordinator, Dermatologisk Afdeling.

I første omgang vil NEXT omfatte kliniske forsøg inden for kræftsygdomme og hudsygdomme, som er områder, hvor lægemiddelindustrien har stor forskningsvolumen. Det er samtidig områder med stærke offentlige forskningsmiljøer af høj international standard.

• NEXT står for National Experimental Therapeutic Partnership.

• Der er 11 kerneparter i NEXT: Region Hovedstaden, LEO Pharma A/S, Københavns Universitet, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitet/Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitets Hospital, Roche A/S, Novartis Healtcare A/S, MSD Danmark A/S, Novo Nordisk A/S og Bioneer A/S.

• Innovationsfonden investerer 50 mio. kr. over de næste fem år, og de involverede parter lægger selv 74 mio. kr.