Ny professor vil bruge laser i behandling af hudkræft

Overlæge, dr. med Merete Hædersdal, Bispebjerg Hospital er udnævnt til professor ved Københavns Universitet i eksperimentel, dermatologisk laserbehandling.

Kombiner laserteknik med forskellige lægemidler og få bedre behandlinger til patienter med hudkræft, sådan lyder opskriften, når den nyudnævnte professor skal give et hurtigt bud på fremtidsperspektiverne og drivkraften for sin forskning.

Stærkt internationalt forskningssamarbejde

Med Merete Hædersdals store ekspertise inden for laserteknik kombineret med et stærkt, internationalt forskningssamarbejde, mellem forskergrupper på Massachusetts General Hospital og hendes forskningsgruppe i Hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, er der store forventninger til, at der også kommer flere seriøse og epokegørende resultater.

Nye laserteknikker

Merete Hædersdal er gæsteforsker ved Harvard Medical School, og hun skal de næste fem år fokusere på nye laserteknikker til at forbedre behandling af hudkræft og forstadier til hudkræft (non melanom). Non melanon er den mest udbredte form for hudkræft, hvor der registreres ca.15.000 nye tilfælde om året i Danmark.

- Vores hidtidige resultater viser, at vi kan opnå forbedrede behandlinger ved at kombinere laserteknik med kendte lægemidler mod hudkræft. Noget af det nye, vi skal arbejde på, er, at blive i stand til at få lægemidler ind i huden, som man ellers ikke tidligere har kunnet bruge i behandlingen, siger professoren.

Enormt potentiale

Ved hjælp af laserteknik er det muligt at lave mikrohuller i huden, der fungerer som kanaler for optagelse af lægemidler, der ellers ikke kan passere ned i huden.

- Vi får en større lægemiddelkoncentration i det syge væv og dermed en kraftigere respons, for det har vist sig, at man kan øge koncentrationen af lægemidlet i den syge hud med op til 50 gange. Med metoden kan vi tilbyde mange af vores patienter en mere skånsom og effektiv behandling i fremtiden, siger Merete Hædersdal, som tror, at den nye teknik skaber et enormt potentiale og perspektiver for tusindevis af patienter.

Hendes forskning vil i første omgang fokusere på behandlingen af de organtransplanterede patienter, som pga. deres immundæmpende medicin, har særlig høj risiko for at udvikle hudkræft.

Professor Merete Hædersdal sammen med ph.d studerende, Elisabeth H. Taudorf. Resultater fra laboratorie-modellen gennemgås for at teste laserens evne til at øge lægemidlers optagelse i huden. Foto Claus Peuckert.

Aktør i debat om kosmetisk behandling

”Hun er engageret, meget ambitiøs og utrolig arbejdsom”, er de hurtige svar, når man spørger en af kollegerne i forskningsgruppen, hjemme på Bispebjerg Hospital. Merete Hædersdals store faglige engagement og viden inden for laserbehandling gjorde hende også til en vigtig aktør i debatten om kosmetisk behandling, som endte med lovgivning i 2007 og krav om uddannelse til dem der praktiserer.

- Vi ser faktisk stort set ingen skader mere efter laserbehandling, så lovgivningen virker. Tidligere havde vi en patient om ugen, siger Merete Hædersdal, som flere gange pointerer, at vigtigt af alt er patienterne

- de vil fortsat være min største motivation for at forske.

Tiltrædelsesforelæsning:

Professor Merete Hædersdal holder tiltrædelsesforelæsning fredag den 6. september kl. 14.30 med titlen: Eksperimentel dermatologisk laserbehandling.

Det foregår i auditoriet i Uddannelsescenteret, Bispebjerg Hospital, indgang 50.

For yderligere oplysninger:

Kontakt Merete Hædersdal,