Boom i kønssygdomme

Nyt Viden+ De sidste 10 år er antallet af danskere med kønssygdomme steget voldsomt. Mange tusinde af dem opsøger hvert år Klinik for kønssygdomme på Bispebjerg Hospital.

(Foto: Claus Peuckert)

Hvert år bliver mange tusinde danskere smittet med seksuelt overførte sygdomme. De mest almindelige er klamydia og herpes.

Homosexuelle mænd særligt udsatte

Mænd, der har sex med mænd er mest udsatte – de bliver oftere end andre smittet med alvorligere kønssygdomme som syfilis og HIV. En del får også kønsvorter i endetarmen – og det kan udvikle sig til alvorligere sygdomme.

Kønsvorter og celleforandringer

Et nyt pilotprojekt under Klinik for kønssygdomme undersøger kønsvorter i endetarmen hos mænd, der har sex med mænd. International forskning peger nemlig på, at kønsvorter i endetarmen kan medføre celleforandringer, der med tiden kan udvikle sig til kræft. Kønsvorter skyldes HPV-virus, der også kan føre til kræft i anus, penis, hals og hoved hos mænd – og hos kvinder i livmoderhalsen.

Formålet med projektet er at finde ud af, om det er muligt via en anoskopi at finde frem til mænd med celleforandringer, der har risiko for at udvikle kræft og behandle dem på et tidligt stadie.

www.bispebjerghospital.dk/videnplus-koenssygdom
www.frederiksberghospital.dk/videnplus-koenssygdom

Webmagasinet VIDEN+

www.bispebjerghospital.dk/videnplus og
www.frederiksberghospital.dk/videnplus

Tilmeld dig VIDEN+ nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig VIDEN+ nyhedsbrev og få en mail hver gang, der udkommer et nyt tema.
Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Kommentér artikler og video

Du kan nu også skrive kommentarer til alle artikler og videoer. Kommentarfeltet ligger nederst på siderne.

Om VIDEN+

Webmagasinet VIDEN+ går tæt på sundhedsforskning, tendenser og udvikling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.
Udkommer ca. 10 gange om året.