Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) og praktikant Matija Zorzut svingede spartlen til rejsegildet. Foto: Jens Panduro

Treenigt rejsegilde på toppen: ”Det er arbejdernes dag”

​Byggeriet af Nyt Hospital Bispebjerg er godt på vej. Onsdag var der rejsegilde med fint besøg, fejring af indsatsen og pølser til alle.

Vent...

Helt oppe på taget af det, der snart bliver et nyt hospital, er den allersidste cement nu placeret. Onsdag formiddag svingede regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) og Matija Zorzut fra Rizzani de Eccher, totalentreprenøren på byggeprojektet, spartlen under en fin ceremoni i novembervinden.

Der var nemlig rejsegilde. Og det blev en festlig markering efter de traditionelle forskrifter på både nordisk, irsk og italiensk facon. En passende afspejling af et multinationalt projekt, som bygger et nyt hospital i et mangfoldigt København.

Den stemning fangede Claudio de Eccher, der er medejer af familiefirmaet Rizzani de Echer, også under sin tale til de fremmødte:

- Jeg er glad for at komme her og mærke familiefølelse i en svær tid, hvor man kan savne fællesskab her i Europe. Tak for muligheden til regionen, og tak til arbejderne for deres store indsats.

Entreprenør Claudio de Eccher​ (tv) talte om familiefølelse og fællesskab i en svær tid i sin tale.

Multikulturelle gildetraditioner

Placeringen af cementen er en irsk tradition, mens den almindelige rejsegilde-krans var flettet af olivengrene i stedet for gran eller halm. På den måde fik Rizzani, et italiensk firma, også lidt grønt fra deres moderland ind i seancen.

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj var også glad for, at han var blevet inviteret forbi. I rammerne til det, der snart kommer til at udgøre flere operationsstuer, satte han ord på dagen:

- Vi er her for at fejre. Både samarbejdet med entreprenøren, arbejdernes indsats, og i sidste ende den gode behandling, vi kommer til at tilbyde her. Men det er jeres dag – arbejdere fra 20 lande, der har knoklet for at nå hertil. Tak for det.

Byggefolk fra omkring 20 forskellige lande stod i kø til pølsevognen.

Medvind til konstruktionen

Ifølge gammel tro er rejsegildet en måde at sikre, at ånderne i træet – eller det byggemateriale, man nu benytter – giver medvind til den konstruktion, de bærer. En slags kontrakt på god stemning og holdbarhed.
Ole Kristian Bottheim, vicedirektør i Center for Ejendomme, ønskede byggeriet lykke til på både dansk, norsk og italiensk:

- Det er en fantastisk følelse at stå her i det, der bliver et unikt nyt hospital for 500.000 københavnere. I Center for Ejendomme bygger vi med omtanke. Bygninger, der skaber værdi for samfundet - for patienter og pårørende og vores hospitalspersonale.

At dømme efter de fremmødtes veltilfredshed efter ceremonien, kan man vist godt kalde gildet for en succes. Der var i hvert fald glade miner, da der efterfølgende blev budt på pølser og varme drikke til at jage den snigende sibiriske kulde på flugt.​

Se også levende billeder fra gildet i denne korte video (varighed 00:34):

Fotos og video: Jens Panduro