Bispebjergs Helende Haver: Kræs for bier og insekter

​Det ligner en pløjemark lige nu. Men De Helende Haver på Bispebjerg står snart i fuldt blomsterflor, og det vil øge biodiversiteten på området. Til glæde for dyr og mennesker.

Vent...

Det ser voldsomt ud i øjeblikket, men snart vil de helende haver og bassinet her genopstå som frodige oaser for mennesker og dyr. Foto: Louise Bendixen

Gravemaskinerne har pløjet jorden op, træer er fældet, og fiskedammen er tømt. De fredede haver på Bispebjerg Hospital undergår i øjeblikket en transformation, som kan virke voldsom. Men allerede til næste sommer kan man glæde sig over, at blomsterne springer ud, og bierne og insekterne får meget bedre levevilkår.

"Jeg synes, at det er dejligt, at vi som hospital også kan være med til at styrke den samlede biodiversitet i København. Jeg medgiver, at det hele ser lidt barskt ud lige nu. Men allerede fra foråret 2021 vil vi kunne nyde den tidlige løgblomstring i haverne. Om kort tid vil haverne altså atter stå i fuldt flor til glæde for patienter, pårørende og medarbejdere," siger hospitalsdirektør Anne Jastrup.

Fremtidens palliative have vil stå i fuldt blomsterflor med nye staudebede, klatreroser, blomstrende træer og buske og en pergola (til højre).

Genskaber gamle plantelister

Havde vi gået en tur i de helende haver for 100 år siden, ville vi have oplevet et betagende blomsterflor. De originale haver var nemlig meget rige på plantearter og havde et generelt meget blomstrende udtryk. I dag har mange af haverne mistet denne planterigdom, og er domineret af store græsarealer.

Landskabsarkitekterne Erik Brandt Dam og Charlotte Skibsted har studeret havearkitekt Edward Glæsels omfattende botaniske plantelister, og har nu lavet en plan for at genskabe haverne med samme planterigdom som dengang.

Visualisering af bassinet, som det vil se ud i fremtiden. Smukke magnolietræer vil stå i blomst om foråret og omkranse bassinet. Visualiseringer: Erik Brandt Dam Arkitekter og Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter.

Stor variation i arter

Lige nu er anlægsgartnerne ved at plante nye træer, buske, løgplanter og stauder, der skal give haverne en meget længere blomstringsperiode over hele året. Det vil betyde en langt større variation i arter og en forøget biodiversitet, fordi det vil tiltrække bier og insekter.

Når haverne står færdige til næste år, vil besøgende kunne nyde synet og duften af syren, røn, hvidtjørn, hortensia, guldregn, stedsegrønne træer, lind, kirsebær, kirsebærkornel og uægte akacie – blot for at nævne nogle få af de blomstrende træer og buske. Og i staude- og blomsterbedene vil man kunne beundre pæoner, liljer, krokus, roser, solhatte og et hav af andre smukke planter. Og mon ikke, man også vil høre en bi summe på havevandringen.