Hitachi finder mening i hospitalets data

Japanske Hitachi åbner nu et nyt Big Data Laboratorium i Danmark som et af de konkrete resultater af, at Danmark i marts indgik et strategisk partnerskab for vækst med Japan. Laboratoriet åbner den 5. november med Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler som første case.
Danmark er i udstrakt grad et videnssamfund med lang tradition for dataindsamling. Når japanske Hitachi åbner et nyt Big Data Laboratorium, får Danmark adgang til den nyeste teknologi til at analysere de såkaldte big data – de store dataklynger, der hver dag skabes via digitaliseringen af det moderne samfund.

På en åbningsceremoni den 5. november annoncerer Hitachi og Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler en ny samarbejdsaftale om at udvikle løsninger til at forbedre effektiviteten i hospitalsdriften ved hjælp af it og big data.

Hitachi indgår et samarbejde med Bispbjerg og Frederiksberg Hospitaler. Her er det vicedirektør Claes Brylle Hallqvist (t.v.) og leder af det nye Big Data Laboratorium Atsushi Ito. Foto: Karen Grønkjær.

"Det er en stor ære at få denne mulighed for at bidrage til at forbedre sundhedsplejen i København ved at forene Bispebjerg og Frederiksberg Hospitalers store erfaring med hospitalsdrift med Hitachi Group’s ekspertise inden for teknologi," erklærer direktør Yutaka Saito, Information & Telecommunication Systems Company, Hitachi, Ltd.

Finder mening i medicinske data

På Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler er der store forventninger til udbyttet af samarbejdet:

"Vi genererer dagligt store mængder af data både i driften af hospitalet og ude blandt patienterne. Hitachi kan hjælpe os med at finde mening i vores data. En af de lavthængende frugter er, at vi har sat trådløse sensorer på alle vores køleskabe, frysere og medicinrum. Hitachi kan måske finde mønstre i, hvornår enhederne går i stykker, så vi kan forudse det og undgå, at kostbar medicin eller forskningsmateriale går tabt," forklarer vicedirektør Claes Brylle Hallqvist, fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

Former optimale rammer for fremtiden

Der er ingen penge mellem de to nye partnere. Aftalen er, at Hitachi betaler researchdelen og Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler leverer data.

"Sundhedssektoren har vores store fokus, siden vi i april i år etablerede Hitachi Health Care Company. Da vi besluttede at åbne laboratorium i Danmark, dukkede Bispebjerg Hospital op på radaren som et sted, hvor der bliver tænkt nyt og arbejdet med data," fortæller Yutaka Saito.
De kommende skal år der bygges Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg på Bispebjerg Hospital. Claes Brylle Hallqvist håber, at big data også kan være med til at skabe de bedste rammer.

"Hitachi kan fx hjælpe os med at analysere på, hvordan personalet bevæger sig i dag og overføre det til de forslag, vi modtager i vores arkitektkonkurrence. Sådan kan vi se, om vi får placeret funktionerne optimalt i fremtiden," lyder det begejstret fra vicedirektøren.

Godt eksempel på innovation gennem OPP

Grunden til det nye Big Data Laboratorium blev lagt, da statsminister Helle Thorning Schmidt i foråret besøgte Japan og indgik en strategisk partnerskabsaftale for vækst med premierminister Shinzo Abe. Japan er verdens tredjestørste økonomi, og det voksende samarbejde vækker også politisk begejstring hos handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S):

"Jeg hilser etableringen af det nye Big Data Laboratorium i København velkommen og sætter pris på samarbejdet med Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler om fælles udvikling af data-baserede sundhedsløsninger. Det er en bemærkelsesværdig anderkendelse af det danske greb om sundheds-it og smart cities. Og et godt eksempel på, hvordan offentlige-private partnerskaber kan bane vejen for innovative løsninger på morgendagens udfordringer."