The human hospital of the future, at Bispebjerg

The winner of the project competition for the new General Hospital at New Hospital and Mental Health Bispebjerg is a consortium of KHR arkitekter, WHR Architects Europe and Arup Denmark. The project will set new standards for the treatment of patients and working conditions for hospital staff.​

​​​We can finally reveal that the winner of the project competition for the construction of the future hospital at Bispebjerg, is a team headed by KHR, WHR and Arup.

The winning project consists of six long buildings with a central base, which continues the structure of the existing listed buildings of Bispebjerg Hospital, up towards Tuborgvej. The facades, in yellow brick with a pattern of red bricks that gradually turn a lighter colour towards the top of the building, have a clear reference to the buildings in the North West area of Copenhagen. But the most unique thing about the building is its internal functions.

The winning project has clear references to the north-west area of Copenhagen and works well with the existing listed buildings. Illustration: KHR, WHR og Arup.

​​Great solutions for patients and staff

"The new general hospital building is defined by being designed for the patients. Smart solutions and clever details makes it easier to be a patient in these new buildings. When we invest a lot of money in new hospitals, it is important to remember that we are building them for people," says Chairman of the Regional Council Sophie Hæstorp Andersen (A).

Executive Vice President of Bispebjerg and Frederiksberg Hospital Claes Brylle Hallqvist, who has the overall responsibility for the project elaborates:

"The design of the wards is new and innovative. For instance, it will be much easier for the patient to get to the bathroom unassisted, minimising the risk of the patient slipping or falling and ensuring that they are more independent. This makes a huge difference to patients."

​​Better conditions for the staff

CEO of Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Janne Elsborg also adds that the staff will have much better working conditions in the new hospital:

"Due to the angle of the hallways, the staff will have an overview of 90% of the ward from their central station. The design of the rooms enable the staff to quickly check the patient, get eye contact, without having to fully enter the room. This will increase the sense of security for patients and ease the workload for the staff."

​​​Integrates the city into the hospital

The budget of 1.6 billion Danish Kroner (approx.. 213 mio. €), makes the general hospital building the biggest sub-project and the heart of New Hospital and Mental Health Bispebjerg. The general hospital building includes, among other things, accidents and emergencies, x-ray, surgery, about 600 patient bedrooms and the main entrance to the hospital. With its 66,000 square meters, it is a huge build. But it still manages to have a human scale with lots of niches and beautiful facades.

"One of our political visions has been to invite the surrounding city into the hospital grounds. The new hospital will have a public roof garden, which connects the arrival concourse through the General Hospital Building and towards the northern park facing Tuborgvej. We have several different new hospital projects in The Capital Region of Denmark, but I think it is exciting to see the interaction with the old listed buildings, which gives the patient a unique experience of healing architecture," says Sophie Hæstorp Andersen.

The winner of the general hospital building project competition at Bispebjerg is a consortium of KHR, WHR and Arup. The project finishes the original 100 year old plan for the original hospital with six long buildings in the northern part of the hospital grounds. Illustration: KHR, WHR og Arup.

​An experienced international team

It is noticable that the winning team brings knowledge and experience from a wide spectrum of hospital projects in Denmark and abroad.

"Both the consortium and the sub-contractors, have some very strong Danish and international profiles, which we look forward to working with. I expect that together, we will be able to build a fantastic hospital, and make short cuts due to the existing experience from other hospital projects," says Claes Brylle Hallqvist. He adds:

"The first step will be to go through the entire project, with the whole team, and adjust some of the changes that have naturally been made during the last 18 months of competition. For example, the popularity of the Emergency Helpline will mean some adjustments to the accidents and emergencies. We also need to involve many of the users in the design of the internal spaces. I am looking forward to finally be able to do more concrete work."​

Responsible editor