Det var den berømte arkitekt bag Københavns Rådhus, Martin Nyrop, som stod for opgaven at skabe Bispebjerg Hospital. Han udviklede et hospital med moderne underjordiske transportgange og elevatorer. Helt nyt var også systemet med lysende røde lamper i stedet for larmende klokker, når patienten ville have kontakt med en sygeplejerske.
Et smukt hospital anlagt uden for byen
Hele hospitalet er anlagt på 35 tønder land - på et område, der dengang var så langt uden for byen, at sporvognen ikke kørte derud. Bispebjerg Hospital bestod ved indvielsen af seks pavilloner, der var smukt anlagt i et stort haveanlæg, som stadig er med til at gøre hospitalet til en grøn oase i det trafikerede bymiljø lige ved Tuborgvej og Tagensvej i Københavns befolkningstætte Nordvest-kvarter.
Aktiv modstand under Anden Verdenskrig
Den tyske besættelse fra 1940-45 har sat markant præg på Bispebjerg Hospitals historie. Af flere grunde blev sygehuset centrum for at behandle modstandsfolk, beskytte jøder og hjælpe med deres transport til Sverige.
I hospitalets kældre fik en række modstandsfolk ny identitet, bl.a. ved at deres sygejournaler blev ændret, så de blev svære at finde for tyskerne. Her blev det første nummer af modstandsbladet "Frit Danmark" trykt. Og da tyskerne i 1943 indledte en intensiv jagt på jøderne i København, blev mange skjult på hospitalet og deres flugt arrangeret på fantasifulde måder - f.eks. i form af et begravelsestog, der passerede de tyske soldater, uden at nogen fattede mistanke.