Svampesæsonen er skudt i gang

Svampesæsonen er startet for alvor. 
Der har været henvendelser om indtag af giftige svampe med risiko for permanent leverskade.
Her vil vi specielt gøre opmærksom på at asiatiske spise svampe kan forveksles med nogle af de giftigste danske svampe bl.a grønfluesvamp

     

Gode råd til svampejagten

Tag en svampebog med og gå efter få eller én art, så man er sikker på, man kan identificere den. Kantareller er gode begyndere eller rørhatte.

Hav styr på hvilke svampe, den svamp som du går efter, kan forveksles med. Forvekslingsmulighederne er lige så vigtige som at du kan genkende svampen.

Husk du ikke kan smage dig frem til, om en svamp er giftig eller ej.

Tag et billede af svampen fra siden, nedenfra og ovenfra, når du indsamler svampe. Hvis du skulle blive syg, så kan Giftlinjen hurtigt identificere den svamp, du er blevet dårlig af.

Hvis du ikke er stærk i svampe, kan du finde dem i supermarkedet.

Kilde: Niels Ebbehøj, Overlæge hos Giftlinjen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
​​​Svampejagt er en sjov og interessant naturoplevelse, men vær alligevel særlig opmærksom. Der findes flere giftige svampe i Danmark, og svampen vokser ikke kun i skoven, men også i byernes parker, i haver og på grønne legepladser. Det er helt ufarligt at håndtere svampene, man skal blot huske at vaske hænder efterfølgende. De giftige svampe er først farlige, hvis man spiser dem.

Lær børn, at de aldrig på egen hånd må smage på vilde svampe.

Hvis I er bange for at I er kommet til at spise giftige svampe eller bliver syge efter at have spist svampe, kan Giftlinjen hjælpe med identifikation og risikovurdering.  Tag altid billeder af de svampe du har indsamlet inden du tilbereder dem. Gem nogle af svampene, så vi har noget at vurdere ud fra.


Redaktør