Skærmplanter

​Skarntyde

Skærmplanterne blomstre nu og de ligner hinanden, men de kan både være giftige og spiselige. Skarntyde, gifttyde og billebo-klaseskærm er alle giftige, og er nemme at forveksle med spiselige skærmplanter såsom fennikel, persille og pastinak.

Hvilke planter:

Skarntyde er en 1-2 meter høj plante, har hvide skærmblomster, stænglen er hul og rødplettet. Bladene er fjerlignende. Planter lugter og smager ubehageligt. Selv mindre mængder, en stor spiseske, kan være dødelig, dette skyldes stoffet coniin. Planter vokser på strande, grøfter og ved bebyggelse.

Gifttyde er en 1 meter høj plante, med hvide skærmblomster, stænglen og roden er hul med tværvægge. Bladene er lancetformede. Planter lugter af selleri og persille. Planten er giftig, hvilket skyldes stoffet cicutoxin. Planten vokser i sumpet jord.

Gifttyde

Billebo-klaseskærm ligner meget gifttyde og indeholder samme giftstof som gifttyde. Planten har hvide skærme og vokser i sumpet jord.

Foto/billede af Billebo-klaseskærm (Oenanthe aquatica)

Billebo klaseskærm​

Symptomerne:

Symptomerne for gifttyde og billebo-klaseskærm er kvalme, opkast, diarre, åndenød, kramper og nyresvigt, men symptomer ved skarntyde er savlen, svimmelhed, muskelsvaghed, kramper, opkast, diarre og hyppige vandladninger. Symptomerne kan opstå hurtigt efter indtagelse.

Hvad skal du gøre:

Hvis du eller andre har spist skarntyde, gifttyde eller billebo-klaseskærm skal I kontakte læge/vagtlæge/giftlinjen. Behandling vil til at starte med være aktivt kul. Inden du kommer i behandling kan du drikke 

Redaktør