Da det ikke er til at forudse, hvordan man reagerer på et hugormebid, bør man altid tage på skadestuen for at blive undersøgt.
Kroppens reaktion på hugormebid
Hugormebid giver i de fleste tilfælde smerter og hævelse omkring bidstedet. Hævelsen kan tiltage hurtigt i de første timer, og huden bliver efterhånden blåligt misfarvet. Hævelsen kan tage til i et par døgn efter biddet. Man kan også få alvorlige, almene symptomer som bleghed, mathed, ildebefindende, mavesmerter, opkastninger, hurtig og svag puls samt åndedrætsbesvær. På grund af kvalme og opkastninger, som kan opstå efter at man er blevet bidt, skal man ikke give den bidte nogle former for mad, drikke eller medicin før den bidte er kommet under behandling. Man skal ikke forsøge at suge giften ud af såret, da det kan medføre giftoptagelse gennem munden med livstruende luftrørsforsnævring til følge.
Forebyg, at man bliver bidt af en hugorm
De fleste hugormebid har et godartet sygdomsforløb, men børn, gravide og ældre mennesker er særligt følsomme over for hugormebid, og ca. 10% udvikler en alvorlig forgiftning. Man kan forebygge hugormebid ved at være opmærksom på følgende:
- Lav en masse larm/tramp når I går i områder med hugorme, det skræmmer hugormene væk.
- Børn bør have gummistøvler på, når de leger i områder, hvor der kan være hugorme
- Lær børn, at de aldrig må røre eller drille en hugorm.
Førstehjælp:
Hjælp den bidte person med at undgå panik.
Den bidte legemsdel holdes i ro og holdes løftet, så giften ikke spredes. Bidstedet lades urørt og der skal ikke forbinding over bidstedet. Man skal ikke suge giften ud. Undgå at spise eller drikke, heller ikke alkohol, beroligende eller smertestillende medicin, da der ofte forekommer kvalme eller opkastninger. Den der er blevet bidt skal altid på skadestuen. Transporten skal foregå så skånsomt som muligt.