Castorbønne

Kristpalme, Ricinus Communis

Castor Bønne

Stora gröna flikiga blad med röda stjälkar

Kristpalme, Ricinus Communis

Beskrivelse

Kristpalme bruges til fremstilling af bl.a. amerikansk olie og bremsevæsker, og bønnerne bruges bl.a. som dekorative perler i smykker. I Danmark dyrkes den som en etårig plante, der bliver op til 2 meter høj.
Planten har grønne eller rødlige blade med store piggede frugter med 3 bønner i hver. Bønnerne er aflange og lysebrune med mørkebrune pletter og indeholder giftstoffet ricin.

Symptomer

Bønnerne er mest giftige, når de tygges/knuses, så giften frigives hurtigere. Milde forgiftningssymptomer, som kvalme, opkast, diarre og mavesmerter, kommer typisk efter 4-10 timer. Ved moderate til svære forgiftninger ses svær diarre og opkastninger, der kan føre til dehydrering, lever- og nyresvigt og muligvis død i løbet af 4-36 timer.

Dødelig dosis er ca. 8 bønner, men dødsfald er set ved indtag af ned til 2 bønner, 1-2 for børn.
Ved inhalation og især injektion af rent ricin, kan små doser føre til død.

Forholdsregler

Kontakt Giftlinjen 82121212 for risiko  vurdering ved mistanke om indtag af castorbønner uanset dosis. Tag gerne billeder af bønnen, som kan medbringes til læge/akutmodtagelsen.

Ricin er tidligere brugt i terrorforsøg og står på konventionen mod kemiske våben. I 1978 blev journalist og systemkritiker Georgi Markov forgiftet, en aften hvor han stod og ventede på bussen ved Waterloo Bridge i London. Han mærkede et stik i benet, og 3 dage senere blev han fundet død. Obduktionen viste, at han var blevet forgiftet med ricin, som var blevet skudt ind i låret på ham, gemt i spidsen af en paraply. Mordet er senere blevet kendt som ”paraplymordet”.
Redaktør