Hvis dit barn har spist eller rørt en giftig plante
Mange planteforgiftninger er fredelige og behøver ikke behandling. Men hvis planten er meget giftig, eller hvis der er tvivl om giftighed og mængde, er det vigtig at søge hjælp. Du kan ringe til Giftlinjen på 82121212 døgnet rundt.
Det kan være nødvendigt at tage på skadestuen og få medicinsk kul, og i sjældne tilfælde kan det også hjælpe at fremkalde opkastning.
Forebyg forgiftningsulykker, hvis du har små børn
Visse forsigtighedsregler er på sin plads, hvis man har småbørn:
- Undgå potteplanter med stærkt irriterende saft - f.eks. arter i vortemælk-familien og sigøjnerblad
- Undgå planter som er meget giftige - f.eks. nerie og klatrelilje.
- Undgå giftige planter, som virker tillokkende på børn i haven - f.eks. guldregn, taks og pebertræ.
Nogle planter lokker børn til at smage - andre har en advarende lugt
Små børn lokkes ofte til at spise farverige frugter som kaprifolie, guldregn og liljekonval. Børnene lader i højere grad andre giftige planter som fingerbøl og stormhat stå i fred.
Forgiftningsrisikoen ved en plante kan ikke ensidigt bedømmes ud fra dens giftighed. Hele planten behøver ikke at være giftig, og ubehagelig lugt kan advare børnene mod at spise den. Derfor når børn som regel kun at spise en lille mængde af de giftige plantedele
Symptomer ved planteforgiftninger
De mest almindelige - og ofte de eneste - symptomer på planteforgifninger er mavesmerter, opkastning og diarré. Disse symptomer kan i alvorlige tilfælde føre til væskemangel. Saften fra Sigøjnerblad og andre meget giftige planter kan desuden give hævelse og blæredannelse i mund og svælg.
Nogle planter kan give mere specifikke symptomer som:
- Pupiludvidelse
- Hjertebanken
- Rødme af huden
- Hjerterytmeforstyrrelser
- Kramper
- Nyrepåvirkning
- Hornhindeskader