Lektor og seniorforsker Lars Holm.

Marts, 2015

Træning skal være som at børste tænder

​Portræt: Lars Holm ser det som sin opgave gennem sin forskning at finde svar på, hvad der virker, når muskler skal opbygges og hvorfor.  Hans  hovedinteresse er at undersøge, hvordan kroppen virker og hvordan kost og træning påvirker musklerne, kredsløbet m.v. Særligt interesserer han sig for, hvordan muskelmassen reguleres.

Lars Holm forsker i, hvordan vi bedst kan bygge vores muskler op med træning og proteiner. Målet er bedre livskvalitet – især til den ældre del af befolkningen.

Der er ingen vej uden om: Vi får alle sammen svagere muskler, efterhånden som vi bliver ældre. Med det resultat, at vi får vanskeligere ved at klare os selv i daglig dagen og måske endda går og falder. Kort sagt: Dårligere livskvalitet.

Det er præcis det, Lars Holm og hans kolleger forsøger at gøre noget ved. De forsker nemlig i, hvordan ældre kan sætte ind med træning og protein for at bevare stærke muskler så længe som muligt. For Lars Holm giver det meget mening at forske i netop det felt:

-Vi er blevet så dygtige til at behandle alvorlige sygdomme, at flere lever meget længere. Så er det da rigtig ærgerligt, hvis man som 75 årig har overlevet alt muligt andet, men bliver begrænset af, at musklerne er blevet svagere, siger Lars Holm

En del af hverdagen

Ifølge Lars Holm er der ingen tvivl om, at tung styrketræning er den rigtige vej til at bevare stærke muskler, men det er ikke realistisk at få en stor del af de ældre med på det. Så Lars Holm ser det som sin opgave gennem sin forskning at komme frem til nogle råd om træning og evt. ekstra protein, der virker og som samtidig er realistisk at få mange ældre med på. Han håber, at det med tiden kan blive helt naturligt for ældre at træne deres muskler regelmæssigt:

-Træning skal være lidt ligesom at børste tænder – en fast del af hverdagen, siger han.

Fleksible muskler

Lars Holm ser det som sin opgave gennem sin forskning at finde svar på, hvad der virker ift. at opbygge musklerne og hvorfor.  Hans  hovedinteresse er at undersøge, hvordan kroppen virker og hvordan kost og træning påvirker musklerne, kredsløbet m.v. Særligt interesserer han sig for, hvordan muskelmassen reguleres:

-Vores muskler har en utrolig evne til at tilpasse sig. De kan gøres større gennem træning, men er også hurtige til at svinde ind, når de ikke bliver brugt, fx hvis man er inaktiv i længere tid, siger han.

Gennem årene har Lars Holm udviklet en særlig ekspertise inden for en bestemt metode til at måle, hvordan aminosyrer fordeler sig i kroppen og bliver brugt til at opbygge musklerne.  En metode, der også benyttes i CALM projektet til at undersøge, om de ældre bliver bedre til at udnytte aminosyrerne fra et proteinrigt måltid til at opbygge musklerne.

-Metoden kan bruges til at måle, hvad der sker her og nu i musklerne og kroppen, når vi fx træner eller spiser protein. Dermed kommer vi nærmere en forklaring på, hvorfor noget virker bedre end andet, når det handler om at opbygge musklerne, slutter Lars Holm.​


Redaktør