Kunstig skulder

​Hvorfor en kunstig skulder?

- Behandlingen kan anvendes hos personer med visse typer slitagelidelser i skulderen og til personer med brud i skulderen, hvor overarmsknoglen (humerus) er gået i flere stykker, som har vanskeligt ved at hele op. 

Klik her for at se en video om skulderen.

Det primære formål med enhver indoperation af en kunstig skulder er at lindre smerter og genvinde bevægeligheden i skulderleddet. 

​Hvad er en kunstig skulder?

- Kirurgen har mulighed for at udføre en total udskiftning af skulderen (hvilket omfatter erstatning af både ledhovedet og ledskålen) eller en halv skulderalloplastik (hvor kun humerus-delen udskiftes). 

Det almindeligste er at erstatte den øvre del af overarmsknoglen (humerus) med en protese og fæstne den med knoglecement til den tilbageværende del af knoglen. Denne del vil da have et kunstigt ledhovede. Ledfladen på skulderbladet (scapula) gør man ingenting ved.  En sådan operation udføres næsten altid, når årsagen til indsættelse af protese er et vanskeligt knoglebrud i overarmen.

Det er også muligt at indsætte en totalprotese, hvor både ledhoved-delen og ledflade-delen erstattes af kunstigt materiale. 

Et 3D billede af den kunstig skulder kan ses her​.​Redaktør