Dyb hjernestimulation (DBS)

​​​Her kan du læse om behandling af Parkinssons sygdom med dyb hjernestimulation (DBS) samt dystoni eller familiær rysten (essentiel tremor).

​​Afdelingen har siden 2000 opereret patienter med Parkinson’s sygdom (rystelammelse) med Dyb Hjernestimulation, Deep Brain Stimulation (DBS) i samarbejde med Neurokirurgisk afdeling på Rigshospitalet.

Vi har i alt opereret 150 Parkinson patienter.

Princippet ved operationen er, at man efter scanninger af hjernen indopererer en tynd elektrode i et bestemt område af bevægecenteret dybt inde i begge hjernehalvdele.

Efter operationen startes en konstant, højfrekvent strømstimulation i elektroderne, hvorved Parkinson symptomerne straks reduceres ganske betydeligt. Behandlingen mindsker også svingningerne i Parkinson tilstanden, og den medicinske behandling kan derved reduceres med ca. 50%.

Ved indgrebet er der kun en meget lille risiko (under 1%) for komplikationer, ligesom blivende bivirkninger er sjældne.

Efter samme principper har vi samtidigt opereret patienter med familiær rysten (essentiel tremor) og siden 2004 også patienter med forskellige former for dystoni, en tilstand med mere eller mindre konstante muskelkramper i en del af – eller i hele kroppen.

Forud for operation gennemgår patienterne et omfattende udredningsprogram på vores afdeling for at vi sikrer os, at de er gode kandidater til operation. Langt de fleste patienter opnår en betydelig bedring af deres tilstand, selv om sygdommen hverken helbredes eller sygdomsudviklingen stoppes.​

Redaktør