Undersøgelse af hjernen med DaTSCAN

​En DaTSCAN-undersøgelse er en undersøgelse, hvor vi kan se forandringer i et bestemt område centralt i hjernen.

​Eventuelle forandringer kan være et tegn på parkinsonisme. Området synliggøres ved hjælp af et radioaktivt sporstof. Når sporstoffet er rigtigt fordelt, udføres en billedoptagelse af hjernen.

Varighed
Du skal regne med at undersøgelsen i alt varer 4 timer.

Forberedelse 
Der er ingen forberedelse til undersøgelsen. Hvis du dagligt tager medicin, skal du gøre, som du plejer. 
Er du gravid eller ammende, bedes du kontakte afdelingen.

Sådan foregår undersøgelsen
  • Vi giver dig en indsprøjtning i armen med et radioaktivt sporstof. Derefter skal du vente i 3 timer til sporstoffet er rigtigt fordelt i hjernen. 
  • I tidsrummet mellem indsprøjtning og billedoptagelse må du gerne forlade afdelingen. Foretrækker du at blive, kan du medbringe frokost og læsestof. Der findes en kiosk på hospitalet, hvor du kan købe lidt at spise og drikke. Er du indlagt, vil en portør køre dig tilbage til afdelingen.
  • Efter 3 timers ventetid optages billederne. Du ligger på ryggen med dit hoved i en hovedstøtte. Billedoptagelsen tager 30 minutter, hvor kameraet drejer langsomt rundt om dit hoved.

Radioaktivt sporstof
Vi anvender en lille mængde radioaktivt sporstof til undersøgelsen. Den bestråling, du udsættes for, svarer til stråledosis ved visse røntgenundersøgelser. 

Er der ubehag ved undersøgelsen?
Du kan mærke stikket i armen, når vi giver dig indsprøjtningen.  

Komplikationer
Der er ingen komplikationer eller bivirkninger forbundet med undersøgelsen. 

Svar på undersøgelsen
  • Hvis du er indlagt, vil resultatet af undersøgelsen foreligge på din afdeling efter 2 dage.
  • Hvis du kommer ambulant til undersøgelsen, vil resultatet foreligge på det ambulatorium eller hos den speciallæge du er tilknyttet efter ca. 1 uge.

Ændring af mødetidspunktet
Hvis du er forhindret i at møde til den aftalte tid, eller hvis du har yderligere spørgsmål til undersøgelsen, bedes du ringe på tlf.: 35 31 27 89 eller 35 31 27 94, dagligt mellem 8.30 og 15.00 ogsenest 4 dage før undersøgelsen, for at aftale et andet tidspunkt. 
Redaktør