Renografi ved forhøjet blodtryk

​Renografi er en undersøg​else, som giver oplysninger om nyrernes funktion. 

(ACE-hæmmer renografi)

Da der forud for undersøgelsen gives en bestemt blodtryksregulerende medicin, kan undersøgelsen også benyttes til at vurdere, om det er forandringer i nyrerne, der kan have fremprovokeret blodtryksforhøjelsen. 

Varighed 
Du skal regne med at undersøgelsen varer ca. 2½ time.

Forberedelse
Det er vigtigt, at du drikker normalt hjemmefra, ellers er der ingen forberedelse til undersøgelsen. Mød blot til den aftalte tid.
Er du gravid eller ammende, bedes du kontakte afdelingen.

Sådan foregår undersøgelsen
Ved start af undersøgelsen får du målt blodtrykket i armen. Herefter skal du indtage en ACE-hæmmer tablet, som indeholder et blodtryksnedsættende stof. I løbet af den næste time skal du drikke ca. 1 liter væske - og samtidigt måler vi dit blodtryk i armen 2 gange. 

Du må gerne gå på toilettet i ventetiden. Lige før undersøgelsen skal du gå på toilettet og tømme blæren.

Undersøgelsen foregår mens du ligger på ryggen, og det er vigtigt at du ligger stille. Du får lagt en lille plastikkanyle i en blodåre i armen. Igennem den får du et radioaktivt sporstof, og samtidig optages billeder af nyrerne. Billederne viser, hvordan sporstoffet optages og udskilles fra nyrerne. Det varer ca. ½ time. 

Undersøgelsen afsluttes med at du igen skal gå på toilettet. Denne gang skal du lade vandet i et måleglas, så vi kan måle hvor meget urin, der er produceret under undersøgelsen.

Radioaktivt sporstof 
Til denne undersøgelse anvender vi en lille mængde radioaktivt sporstof. Den bestråling, du udsættes for, svarer til stråledosis ved visse røntgenundersøgelser. 

Er der ubehag ved undersøgelsen?
Du mærker blot stikket i armen, når du får lagt plastikkanylen. 

Komplikationer
Der er ingen komplikationer eller bivirkninger  forbundet med undersøgelsen.

Svar på undersøgelsen 
  • Hvis du er indlagt, vil resultatet af undersøgelsen foreligge på din afdeling næste dag.
  • Hvis du kommer ambulant til undersøgelsen, vil resultatet foreligge på det ambulatorium du er tilknyttet, efter 2-3 dage.

Ændring af mødetidspunktet
Hvis du er forhindret i at møde til den aftalte tid, eller hvis har du yderligere spørgsmål til undersøgelsen bedes du ringe på tlf.: 35 31 27 94, dagligt mellem kl. 8.30 - 15.00.
Redaktør