Måling af hudens blodtryk på benene

​En måling af hudens blodtryk på benene er en undersøgelse, der viser blodgennemstrømningen i de små blodkar i huden.
​Vi måler blodtrykket ved hjælp af en fotocelle, eller et radioaktivt sporstof, som du får sprøjtet ind under huden. Derved kan vi bedømme helingsmulighederne efter en eventuel operation på benene.

Varighed
Du skal regne med at undersøgelsen varer ca. 1 time.

Forberedelse
Der er ingen speciel forberedelse til undersøgelsen. Hvis du har smerter i benene, vil det være en god ide, at du tager smertestillende medicin før undersøgelsen. Det er meget vigtigt, at du kan ligge stille ved hele undersøgelsen.

Sådan foregår undersøgelsen
Ved undersøgelsen skal du ligge ned. Ca. 10 cm under dit knæ placerer vi en lille fotocelle og en blodtryksmanchet. Der pustes luft i manchetten og måles mindst 3 gange. I nogle tilfælde suppleres der med den udvidede måling. Vi sprøjter en lille mængde radioaktivt sporstof ind under huden. På samme sted lægger vi en blodtryksmanchet. 15 minutter efter indsprøjtningen begynder vi målingen. ​Vi sætter et let tryk på blodtryksmanchetten, og dette tryk øges gradvist i løbet af 20 minutter. Målingen viser nu løbende hvordan blodgennemstrømningen er i huden.

Radioaktivt sporstof
Hvis vi anvender radioaktivt sporstof til undersøgelsen, er den bestråling, du udsætte for, svarende til stråledosis ved visse røntgenundersøgelser.

Er der ubehag ved undersøgelsen?
Indsprøjtningen giver kortvarigt en svien. Afhængig af din smertetilstand kan det føles ubehageligt at ligge stille i de 20 minutter selve målingen varer. 

Komplikationer
Der er ingen komplikationer eller bivirkninger forbundet med undersøgelsen.

Svar på undersøgelsen
  • Hvis du er indlagt, vil resultatet af undersøgelsen foreligge på din afdeling samme dag.
  • Hvis du kommer ambulant til undersøgelsen, vil resultatet foreligge på det ambulatorium du er tilknyttet, efter 1-2 hverdage.

Ændring af mødetidspunktet
Hvis du er forhindret i at møde til den aftalte tid, eller hvis har du yderligere spørgsmål til undersøgelsen, bedes du ringe på tlf.: 35 31 27 94, dagligt mellem kl. 8.30 - 15.00.

Redaktør