Knogleskintigrafi med PET/CT skanning

​En knogleskintigrafi med PET/CT-skanning er en todelt undersøgelse; en CT-del, som er en røntgenundersøgelse og en PET-del, hvor et radioaktivt sporstof, 18F-NaF, indsprøjtes i blodbanen.

​Sporstoffet fordeles i knoglerne, hvor stoffet især ophobes i de dele, hvor der er sygelige og/eller slidrelaterede forandringer. 

Varighed
Du skal regne med at undersøgelsen varer ca. 2 timer. Det er af stor vigtighed at mødetiden overholdes, fordi sporstoffet har en meget kort levetid. Det betyder, at for sen ankomst kan medføre aflysning. 

Forberedelse
Der er ingen specielle forholdsregler før undersøgelsen andet end, du bør drikke rigeligt med væske inden undersøgelsen. Metalgenstande som f.eks. smykker, nøgler, bælter og mønter skal fjernes. Er du gravid eller ammende, bedes du kontakte afdelingen.

Sådan foregår undersøgelsen 
Først får du en indsprøjtning af det radioaktive sporstof i en blodåre i armen. Derefter skal du hvile i ca. 1 time mens sporstoffet fordeles i kroppen. I hviletiden skal du ligge helt stille og slappe af i et rum med dæmpet belysning.
Derefter starter selve skanningen. Du skal ligge på ryggen på et leje. Undersøgelsen varer 30-40 minutter.

Det er meget vigtigt for undersøgelsens kvalitet, at du ligger helt stille. Under selve skanningen er der mulighed for at høre musik, så du er velkommen til at medbringe egen musik på CD. 

Radioaktivt sporstof 
Vi anvender en lille mængde radioaktivt sporstof til undersøgelsen. Den bestråling, du udsættes for, svarer til stråledosis ved visse røntgenundersøgelser. 

Er der ubehag ved undersøgelsen?
Du mærker blot stikket i armen, når du får lagt plastik­kanylen. 

Komplikationer
Der er ingen komplikationer eller bivirkninger forbundet med undersøgelsen. 

Svar på undersøgelsen
  • Hvis du er indlagt, vil resultatet af undersøgelsen foreligge på din afdeling dagen efter undersøgelsen.
  • Hvis du kommer ambulant til undersøgelsen, vil resultatet foreligge på det ambulatorium du er tilknyttet, efter 2-3 hverdage.

Ændring af mødetidspunktet
Hvis du er forhindret i at møde til den aftalte tid, eller hvis har du yderligere spørgsmål til undersøgelsen bedes du ringe på tlf.: 35 31 27 94, dagligt mellem kl. 8.30 - 15.00.
Redaktør