Iltoptagelse

​En måling af iltoptagelse i lungerne er en undersøgelse af lungernes evne til at transportere ilt til blodet under fysisk aktivitet.​

Varighed  
Du skal regne med at undersøgelsen varer godt 1 time. 

Forberedelse
Du bør nøjes med et let måltid inden undersøgelsen. Sørg for at have tøj på, som er behageligt at bevæge sig i - og sko, der er velegnede til at cykle med.

Sådan foregår undersøgelsen 
  • Inden undersøgelsen starter får du målt dit blodtryk og sat elektroder på brystkassen til bestemmelse af hjerterytmen (EKG).
  • Derefter skal du cykle på en kondicykel samtidig med at du trækker vejret gennem en maske. Belastningen på cyklen forøges langsomt til dit maximale ydelsesniveau, og samtidig måles ilt-optagelsen via et apparat som er tilsluttet masken. Under undersøgelsen får du også målt blodtryk flere gange.

Er der ubehag ved undersøgelsen? 

Det gør ikke ondt at få foretaget denne undersøgelse, men du bliver forpustet og får muligvis ømhed i benene af at cykle. 

Komplikationer
Nej. 

Svar på undersøgelsen
  • Hvis du er indlagt, vil resultatet af undersøgelsen foreligge på din afdeling næste dag.
  • Hvis du kommer ambulant til undersøgelsen, vil resultatet foreligge på det ambulatorium du er tilknyttet, efter 1-2 hverdage.
Ændring af mødetidspunktet
Hvis du er forhindret i at møde til den aftalte tid, eller hvis har du yderligere spørgsmål til undersøgelsen, bedes du ringe på tlf.: 35 31 27 94, dagligt mellem kl. 8.30 - 15.00.
Redaktør