FDG-PET/CT skanning

​En FDG-PET/CT skanning er  en undersøgelse, der består af 2 dele. Dels en CT-del, som er en røntgenundersøgelse med eller uden kontrast, og dels en PET-del, hvor et radioaktivt mærket sukkerstof indsprøjtes i blodbanen.
​Sporstoffet fordeles i kroppens celler, og anvendes til at påvise visse syge celler, som har et større forbrug af sukker end normale celler. Med et specielt kamera kan man optage billeder af sporstoffets fordeling. 

Varighed
Du skal regne med, at undersøgelsen varer ca. 2 timer. Det er af stor vigtighed at mødetiden overholdes, fordi sporstoffet har en meget kort levetid. Det betyder, at for sen ankomst kan medføre aflysning.

Forberedelse ​
Det er meget vigtigt, at du faster i mindst 6 timer før undersøgelsen, men du skal drikke så meget vand, som du overhovedet kan.  
Du skal tage din vanlige morgenmedicin - ved sukkersyge - se næste afsnit. Bær ikke smykker på undersøgelsesdagen. Evt. BH skal være uden metal (Ingen bøjler og ingen metalhægter). 
Er du gravid eller ammende, bedes du kontakte afdelingen.  

Særlige forhold ved sukkersyge 
Får du insulin for sukkersyge, skal du ikke faste. Du skal spise morgenmad og tage din insulin som vanligt – dog mindst 2 timer før mødetidspunktet. Hvis du også får tabletter, skal de tages som vanligt. 

Tager du kun tabletter for sukkersygen, skal du faste som beskrevet, og tage antidiabetika som vanligt. Er du i behandling med Metformin, Janumet eller Eucras, bedes du kontakte den afdeling, som har bestilt undersøgelsen. 

Sådan foregår undersøgelsen 
Først får du en indsprøjtning med det radioaktive sporstof i en blodåre i armen. Derefter skal du hvile i ca. 1 time mens sporstoffet fordeles i kroppen. I hviletiden skal du ligge helt stille og slappe af i et rum med dæmpet belysning, hvor du ikke må læse da armene skal slappe af. 

Derefter starter selve skanningen. Du skal ligge på ryggen på et leje med armene over hovedet under hele undersøgelsen, der varer ca. 30 minutter.  Det er meget vigtigt for undersøgelsens kvalitet, at du ligger helt stille. Under selve skanningen er der mulighed for at høre musik, så du er velkommen til at medbringe egen musik på CD. 

Radioaktivt sporstof 
Vi anvender en lille mængde radioaktivt sporstof til undersøgelsen. Den bestråling, du udsættes for, svarer til stråledosis ved visse røntgenundersøgelser. 

Er der ubehag ved undersøgelsen? 
Du mærker blot stikket i armen, når du får lagt plastikkanylen. 

Komplikationer 
Hvis du får røntgenkontraststof, kan det i sjældne tilfælde give et let udslæt nogle dage efter undersøgelsen. Dette er ufarligt, men er det voldsomt generende, bedes du kontakte egen læge. 

Svar på undersøgelsen
  • Hvis du er indlagt, vil resultatet af undersøgelsen foreligge på din afdeling dagen efter undersøgelsen.
  • Hvis du kommer ambulant til undersøgelsen, vil resultatet foreligge på det ambulatorium, du er tilknyttet, efter 2-3 hverdage.

Ændring af mødetidspunktet 
Hvis du er forhindret i at møde til den aftalte tid, eller hvis du har yderligere spørgsmål til undersøgelsen, bedes du ringe på tlf.: 35312794, dagligt mellem kl. 8.30 - 15.00. 
Redaktør